Winnaars Victoriefonds Cultuurprijzen 2024 bekend

Nieuws
Amber Veel, Denden Karadeniz, Femke Brockhus en Rami Kooti Arab zijn de winnaars van 2024.
Amber Veel, Denden Karadeniz, Femke Brockhus en Rami Kooti Arab zijn de winnaars van 2024. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - De winnaars van de Victoriefonds Cultuurprijzen 2024 zijn vrijdag 19 april bekendgemaakt door burgemeester Maarten Poorter van de gemeente Dijk en Waard. In de Witte Kerk in Heiloo onthulde hij dat Amber Veel, Denden Karadeniz, Femke Brockhus en Rami Kooti Arab dit jaar de winnaars zijn. 

Beeldend kunstenaar Amber Veel ontvangt de cultuurprijs Visuele Kunsten. Amber studeerde aan de Gerrit Rietveld Acadamie en werkt onder andere in opdracht voor Het Grote Museum Artis in Amsterdam. Met oeroude ambachten schept zij haar eigen universum. Zij heeft zich gespecialiseerd in het werken met dierenhuiden. Danser, docent en choreograaf Denden Karadeniz wint in de categorie Podiumkunsten. Denden laat in zijn dans hiphop, breakdance en contemporary dance in elkaar overlopen, waarmee hij zijn eigen Floorwork techniek bedacht. In 2019 richtte hij dansgezelschap Zero Dance Theatre op, het enige urban contemporary dansgezelschap van Nederland. De prijs voor Letteren gaat naar schrijfster Femke Brockhus. Zij publiceerde twee romans; ‘Laat het stil zijn’ en ‘Kleine haperende vluchten’. Femke durft bij het vertellen van haar verhalen te vertrouwen op de kracht van stilte. Ze snijdt haar taal exact op maat, waardoor die sterk geladen raakt. 

Jong Talent prijs 

Acteur Rami Kooti Arab gaat naar huis met de Jong Talent prijs. Hij debuteerde in de televisieserie ‘Zeven kleine criminelen’ en speelde daarna in ‘Brugklas’ en in de speelfilms ‘English Breakfast’ en ‘Bezorgd’. Rami zet zijn natuurlijke charme in bij het spelen van zijn rollen. Afgelopen jaren heeft hij zijn talent kunnen ontwikkelen en hij zet steeds meer gelaagde karakters neer in de rollen die hij speelt. 

Prijsuitreiking 

De prijzen worden in het najaar uitgereikt aan de winnaars. De prijsuitreiking voor Visuele Kunsten is zondag 8 september in TAQA Theater De Vest in Alkmaar. De cultuurprijs Podiumkunsten wordt zondag 13 oktober uitgereikt in Theater Cool in Heerhugowaard, net zoals de Jong Talent prijs. In de Ruïnekerk in Bergen wordt de prijs in de categorie Letteren uitgereikt op zondag 3 november. Iedereen die een van de prijsuitreikingen bij wil wonen kan zich aanmelden op www.victoriefondscultuurprijs.nl. De toegang is gratis. 

Victoriefonds Cultuurprijzen

De Victoriefonds Cultuurprijzen worden aangeboden door Stichting Cultuurprijs regio Alkmaar. Tweejaarlijks worden er vier prijzen uitgereikt aan bekende Alkmaarders. De stichting wil hiermee de kunst- en cultuursector in Alkmaar stimuleren en kunstenaars en cultuurdragers in de regio ondersteunen in hun ontwikkeling en werk.