Karavaan Festival; ‘De Boer Op’

Uitgaan
Theater op het boerenland met 'De Boer Op' van Karavaan.
Theater op het boerenland met 'De Boer Op' van Karavaan. (Foto: Moon Saris)

ALKMAAR - Karavaan Festival komt er weer aan. Dat betekent theater op het platte land; ‘De Boer Op’. Drie verschillende voorstellingen op boerderijen in Zuidschermer en Stompetoren onthullen diverse verhalen achter de omgekeerde Nederlandse vlag. 

‘De Boer Op’ is een nieuwe Karavaanproductie in samenwerking met de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht en Aeres Agrarische Hogeschool Dronten. Zes jonge schrijvers hebbe zes verschillende boeren uit de regio geïnterviewd en op basis daarvan teksten geschreven. Op verschillende plekken bij ‘t Koehotel in Zuidschermer word je meegenomen in een voorstelling vol actuele boerenverhalen. In ‘Boeren’, dat wordt opgevoerd bij melkveebedrijf De Groot in Zuidschermer, strijden boeren tegen een wereld die hen ontglipt. Een voorstelling over twee boerenzonen. De ene heeft de boerderij overgenomen en de andere is vertrokken. Dit stuk schetst het onzekere leven van onze landbouwers. 

‘LOEI’ in Stompetoren 

‘LOEI’ wordt vertoond bij melkveehouderij Smit in Stompetoren en is een project dat speciaal is ontwikkeld voor koeien. Flavia, de componist van dit stuk, hield rekening met de muzikale voorkeuren van koeien tijdens het componeren. Ze neemt het publiek mee het weiland in om te ontdekken welke muziek koeien eigenlijk waarderen. Uit onderzoek blijkt dat muziek koeien gezonder maakt en dat ze meer melk geven doordat hun stressniveau afneemt. 

Tickets 

Het locatie-theater van Karavaan beleef je van 17 tot en met 26 mei. Naast het boerendrama zijn er ook theatrale expedities, bourgondische theateruitjes en extatische dansconcerten. Dit alles op uiteenlopende locaties in Alkmaar, de Schermer en andere plaatsen in de regio. Kaarten zijn verkrijgbaar op www.karavaan.nl. Hier staan ook alle locaties van de voorstellingen.