De lammetjes van Gerrit Bolhuis zijn weer als nieuw.
De lammetjes van Gerrit Bolhuis zijn weer als nieuw. (Foto:Pr)

Fontein met Lammetjes op Osdorpplein schoongemaakt

Algemeen

NIEUW-WEST - De karakteristieke fontein met lammetjesbeelden op het Osdorpplein wordt  zaterdag 27 november feestelijk geopend. De fontein was erg vies en versleten geraakt, vandaar dat de gemeente Amsterdam eind 2020 met een grondige opknapbeurt is begonnen. De fontein van Gerrit Bolhuis is weer als nieuw. Stadsdeelbestuurder Ronald Mauer opent de fontein, tijdens een vrolijk Sinterklaasfeest, met schoentje zetten en live muziek van 14.00 tot 17.00 uur. De renovatie is in april 2021 al afgerond, maar vanwege de beperkingen rondom corona kon een feestelijke heropening niet eerder plaatsvinden.

Ronald Mauer noemt de lammetjesfontein ‘beeldbepalend voor het Osdorpplein’. “En het is een prettige ontmoetingsplek. Mooi dat deze in een nieuw jasje is gestoken.” De fontein met de bronzen lammetjes is al ruim een halve eeuw een icoon voor het Osdorpplein. Het kunstwerk van Gerrit Bolhuis heet eigenlijk ‘de Schaapjes’ en werd in 1966 op het centrale deel van het toentertijd spiksplinternieuwe winkelcentrum geplaatst. Sinds jaar en dag is de fontein favoriete ontmoetingsplek voor bewoners en bezoekers van Osdorpplein en omgeving. Maar bovenal zijn de beeldjes een geliefd speelobject voor kinderen. De glimmende rug, snoet en oren van de lammetjes zijn het bewijs van decennialang aaiende kinderhandjes.

Renovatie fontein

De fontein is helemaal schoon en netjes gemaakt. Ook zijn er nieuwe onderdelen. De installatie is vernieuwd door een duurzaam systeem. Het water wordt constant gereinigd, gefilterd en hergebruikt, zodat er zo min mogelijk water verloren gaat. Ook is er een nieuwe bank en een verlichtingssysteem toegevoegd.

Stadcentrum Osdorpplein

De renovatie maakt deel uit van de vernieuwing van Osdorpplein. Osdorpplein is het centrum van Nieuw-West en wordt getransformeerd naar een compleet en aantrekkelijk centrum. Osdorpplein is meer dan alleen het winkelcentrum. Het gaat om het gebied tussen de Sloterplas, de Osdorpergracht, de Hoekenesgracht en het Hoekenespad. Hier komen meer woningen, winkels, horeca en vrijetijdsvoorzieningen. Ook krijgt de openbare ruimte een upgrade. De buitenruimte wordt vernieuwd en er komen meer plekken om te recreëren en te ontspannen.

Legende

Op de dag van de opening wordt ook een speciaal de lang bewaarde legende over de lammetjes onthuld: “We kennen allemaal de Pieten, in alle kleuren van de regenboog, als de trouwe helpers van Sinterklaas. Maar op het Osdorpplein krijgt de Sint altijd extra hulp. De schattige lammetjes op de fontein helpen namelijk elk jaar Sinterklaas. Als de pakjesboot naar Nederland komt, veranderen de bronzen lammetjes in hulp-Pieten. ’s Nachts, als niemand kijkt, komen zij tot leven en verlaten stilletjes hun plekje op de fontein. Ze zetten een kleurige lammetjesmuts op hun kop en veranderen in wollige Pietjes. Dan klimmen en klauteren ze over en langs alle huizen in de buurt. Zo helpen ze Sinterklaas om cadeautjes voor alle kinderen rond te brengen. Let maar op, als je goed luistert, kan je ’s nachts het getrippel van kleine hoefjes horen! Dit jaar doen onze kleine vriendjes iets heel speciaals. In het voorjaar zijn de lammetjes helemaal schoon gepoetst en mooi gemaakt. Ze willen dat iedereen komt kijken hoe mooi ze er uitzien!”

Afbeelding
Nu te zien bij Cinema De Vlugt Algemeen 2 feb, 06:49
Afbeelding
Vrijwilliger Truus Schutte van Soest neemt afscheid van Amsta Algemeen 2 feb, 06:45
Afbeelding
Zichtbare pijn als drijfveer voor FRIS Supermarkt Algemeen 1 feb, 16:04
Afbeelding
Mediterraneo: Istanbul Midnight bij Aslan Muziekcentrum Buurtconcert Algemeen 31 jan, 13:20
Afbeelding
'Nee!' zei Konijn tijdens het voorleesontbijt in de bibliotheek Algemeen 31 jan, 08:54
Afbeelding
Stadsdeel wil culturele activiteiten Nieuw-West overzichtelijk presenteren Algemeen 30 jan, 14:40
Afbeelding
'Volksfeest 1064' in Het Kijks Algemeen 30 jan, 12:03
Afbeelding
Fietsflat Amsterdam Centraal sluit op 30 januari Algemeen 29 jan, 12:01
Afbeelding
Werkonderbreking ambtenaren op maandag 30 januari Algemeen 29 jan, 08:31
Afbeelding
Februari actie: gratis iemand meenemen naar kunst & cultuur in Amsterdam Algemeen 27 jan, 13:45
Afbeelding
Sloterstrand geen officiële zwemplek meer Algemeen 27 jan, 12:05
Afbeelding
Drie voorstellingen bij ZID Theater tijdens Nationaal Theaterweekend Algemeen 26 jan, 12:22
Afbeelding
Nu te zien bij Cinema de Vlugt Algemeen 26 jan, 11:11
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West

Op Rodi Amsterdam Nieuw-West volg je het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West. Rodi Amsterdam Nieuw-West informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Amsterdam Nieuw-West

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West in je mailbox.