Vier de vrijheid in Nieuw-West

Nieuws
Vier de vrijheid in Nieuw-West.
Vier de vrijheid in Nieuw-West. (Foto: aangeleverd)

NIEUW-WEST - Op Bevrijdingsdag kun je met een bootje over de Sloterplas van de ene naar de andere bruisende plek om de vrijheid te vieren. Kun je her en der aanschuiven en genieten van een Vrijheidsmaaltijd. Luisteren naar verhalen over onderduik, vrijheid en verzet. Je democratische spieren trainen met fitfluencers. En meer, tussen kwart voor tien ’s ochtends en tien uur ‘s avonds. 

Door Shirley Brandeis

De straten, hofjes, lanen, pleinen en bruggen van Nieuw-West vormen een mooi toneel voor deze 5e mei. Meer dan honderd namen van verzetsstrijders kom je er tegen. Van de Overijsselse Harry Koningsberger aan de ene kant in Slotermeer tot aan de Arubaanse Boy Ecury aan de andere kant in Osdorp. Daartussenin kun je deze zondag bijvoorbeeld terecht bij broedplaats HW10 aan de Hendrik Wijnstraat 10 in Slotervaart. Van 12.00 tot 13.00 uur kun je luisteren naar verhalen van bewoners die vertellen hoe het is om in zo’n straat te wonen en welke rol verzet en vrijheid in hun levens speelt. Of kom van 14.30 tot 15.30 uur naar de Fruittuin van West aan de Tom Schreursweg 48 in Geuzenveld om te luisteren naar Jacqueline Holla, die vertelt over haar opa Gerrit en oma Marie Fontijn, tuinders in het gebied waar nu Nieuw-West ligt, die samen met hun dochters in het verzet zaten.

Verse falafel

In de Dichtersbuurt in Slotermeer organiseert SAMA (Street Art Museum Amsterdam) in de intieme tuinsetting aan de Slauerhoffstraat 9 van 12.00 tot 18.00 uur een bijeenkomst voor oudere en eenzame bewoners. Er worden gedichten voorgelezen, gesprekken gevoerd, er zijn bordspellen en je kunt aquarel schilderen. Even verderop bruist het op Plein ’40-’45, dat deze dag van half één ’s middags tot half acht ’s avonds is omgetoverd tot een plek voor ontmoeting en bezinning. Je kunt er eten (ijs, verse falafel en meer), genieten van optredens van onder andere Soul Sisters en Anas Soudfa, er is een stormbaan, een zweefmolen, straattheater, er zijn circusactiviteiten en workshops.

Jan Klaassen en Katrijn

Rond de Sloterplas hebben verschillende leuke locaties zich met een bootje verbonden deze dag. Tussen 12.00 en 16.00 uur kun je de volgende plekken over het water bereiken. Bij Buurtwerkplaats Noorderhof (naast het Sloterparkbad) kun je van 10.00 tot 13.00 uur meehelpen met de gezamenlijk te nuttigen brunch, waarbij het gesprek zal gaan over de culturele betekenis van traktaties en vieringen in Nieuw-West. Aan de andere kant van het Sloterpark is de jongste jeugd welkom Bevrijdingsdag te vieren bij Natureluur. Na de Vrijheidslunch van 12.00 tot 13.00 uur is er een poppenkastvoorstelling met Jan Klaassen en Katrijn en zijn er doorlopend workshops, schmink en kun je lekker spelen in de vernieuwde natuurspeeltuin of met een kleedje neerstrijken op het gras.

Neerstrijken aan de andere kant van de plas

Richting borreltijd (van 15.00 tot 18.00 uur) kun je ook neerstrijken aan de andere kant van de plas. Daar vind je Boothuis, een Italiaans buurtrestaurant aan de Christoffel Plantijngracht 4 in het Sloterpark, aan het water. Er is live muziek en wie zelf nog het water op wil, kan bij Watersportcentrum Sloterplas een kano, sup, waterfiets of bootje huren,

Voor het mooie programma in de Meervaart, bij het Sloterstrand in café ‘Buiten Amsterdam’, het Van Eesteren Museum, Lola Luid, Ru Paré en andere locaties in het stadsdeel: zie www.4en5meiamsterdam.nl. Daar kun je op stadsdeel, dagdeel en soort bijeenkomst zoeken naar de gewenste manier van vrijheid vieren.

De Vrijheidsmaaltijd is altijd in trek.
Verhalen over wonen in de verzetsheldenbuurt bij HW 10.