Afbeelding
(Foto: Pixabay)

Gemeente Amsterdam pakt overvloed karton aan

Algemeen

AMSTERDAM - Morgen is het Black Friday en de feestdagen komen ook snel dichterbij. Het zijn drukke weken waarin veel Amsterdammers meer aankopen doen dan anders. Veel van die aankopen gebeuren online en worden bezorgd in kartonnen dozen. De gemeente Amsterdam wil voorkomen dat de containers op straat overvol en verstopt raken, en het karton op straat belandt. Daarom rijden vuilniswagens extra routes en worden meer vuilnismannen en -wagens ingezet. Bewoners worden gevraagd om het karton niet naast de container te zetten, maar het in stukken te scheuren en in de container te gooien.

Na het Black Friday-weekend rijden er tot na Kerstmis op de doordeweekse dagen drie   extra vuilniswagens door de stad. Deze hebben geen vaste route maar rijden vooral langs plekken waar vaker kartonnen dozen naast de containers staan.

Grof afval

Karton hoort niet bij het grof afval maar in een aparte papiercontainer. Daar past veel meer in als het karton eerst in stukken wordt  gescheurd. Karton dat naast de papiercontainer staat, wordt vaak vies en nat. Het is dan ook niet meer geschikt om te recyclen. Dat is jammer, want van oud karton kan weer prima nieuw verpakkingsmateriaal worden gemaakt. Bovendien is het risico van een boete van 100 aanwezig als er karton naast de container wordt gezet.

De hoeveelheid ingezameld karton is de laatste jaren explosief gestegen. Dat komt doordat er steeds meer online wordt gewinkeld. Door de coronaperiode is dit alleen nog maar versterkt. De online aankopen met Black Friday en de traditionele decembercadeautjes zorgen elk jaar voor een extra piek. Vorig jaar werd er in de week na Black Friday 26.000 kilo karton meer ingezameld dan normaal. Dat komt neer op 175 volle papiercontainers. Na Sinterklaas kwam daar nog eens 56.000 kilo extra karton bij.

Afval voorkomen

De beste oplossing voor kartonafval, is het voorkomen ervan. Amsterdam is hierover in gesprek met online winkels, brancheverenigingen en e-commerce partijen. Samen bekijken zij welke mogelijkheden er zijn om kartonafval te voorkomen en hoe we weggegooid karton het beste kunnen hergebruiken. 

Afbeelding
Grote vraag naar verkeersmaatje duidt op veel onveilige verkeerssituaties in Noord-Holland Algemeen 26 jan, 10:06
Afbeelding
Competencia Oficial bij Cinema De Vlugt Algemeen 26 jan, 07:25
Afbeelding
Vrijwilligerscafé Valentijn Algemeen 25 jan, 16:33
Afbeelding
Pinnen in Amsterdam Nieuw-West: waar vind je de pinautomaten? Algemeen 25 jan, 15:04
Afbeelding
Laadpalen in Amsterdam Nieuw-West: hier vind je ze Algemeen 25 jan, 14:09
Afbeelding
Het Nationaal Theaterweekend in de Meervaart Algemeen 25 jan, 13:23
Afbeelding
Platina voor Anand en Etwaria Gopie Algemeen 25 jan, 12:16
Afbeelding
Ontwikkeling en talenten staan voorop vmbo Amsterdam-West Algemeen 25 jan, 11:00
Afbeelding
Brievenbussen in Amsterdam Nieuw-West: hier staan ze Algemeen 24 jan, 16:16
Afbeelding
Stylingevent About You voor tienermeiden (en hun vriendinnen en moeders) Algemeen 24 jan, 14:29
Afbeelding
'Wij Zijn Plein '40-'45 gelanceerd en klaar om het samen te doen' Algemeen 24 jan, 13:41
Afbeelding
Provinciale Statenverkiezingen: de meestgestelde vragen (en antwoorden) Politiek 24 jan, 09:08
Afbeelding
Provinciale Statenverkiezingen: wat zijn het en waarom stemmen op 15 maart 2023? Politiek 24 jan, 08:56
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West

Op Rodi Amsterdam Nieuw-West volg je het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West. Rodi Amsterdam Nieuw-West informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Amsterdam Nieuw-West

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West in je mailbox.