Verena in de Weggeefwinkel, donderdag de plek voor een bijzonder event.
Verena in de Weggeefwinkel, donderdag de plek voor een bijzonder event. (Foto: Eigen foto)

Stylingevent About You voor tienermeiden (en hun vriendinnen en moeders)

Algemeen

‘Kom langs en neem je vriendinnen mee! En je moeder is ook welkom!’ staat op de flyer van het event About You. Donderdag 26 januari wordt de Weggeefwinkel op de hoek van de Burgemeester Fockstraat omgetoverd tot een waar kleding- en stylingparadijs. Verena van Bergen Henegouw, stagiaire bij het Ouder- en Kindteam Geuzenveld en Slotermeer, vertelt over deze tweede editie van het stylingfeest speciaal voor tienermeiden.

Shirley Brandeis

Het is een grappig verhaal, antwoordt Verena als we vragen naar het ontstaan van About You, dat nu de tweede editie beleeft. “Ik studeer pedagogiek. Maar styling, het mooi maken van mensen, heeft ook mijn grote interesse. Dus roep ik al jaren een beetje voor de grap dat ik later parttime pedagoog en parttime stylist wordt. Een bijzondere combinatie. Maar tijdens mijn stage nu is het werkelijkheid geworden!”

Aandacht geven

Als stagiaire bij het Ouder- en Kindteam, dat ondersteunt en helpt bij opvoeden en opgroeien, mocht Verena deze tweede editie helemaal zelf invullen. “Dit is zo echt mijn ding,” verzucht ze. “Het idee, is geweldig, en nu heb ik het kunnen aanvullen met professionele stylisten, waaronder een hairstylist, een nagelstylist en een make-up artist.” Het idee is om meiden in de leeftijd van twaalf tot twintig jaar de aandacht te geven die ze nodig hebben en mogelijk niet krijgen. Denk aan problemen thuis, op school, maar ook aan armoede of andere zorgen die je er op deze leeftijd niet bij kunt hebben. Verena: “Zeker in dit deel van de stad, ik woon er sinds mijn studie zelf ook, is veel armoede. Dat is best lastig als tiener. En vaak is het niet een onderwerp waar ze graag over praten. Toch moet je het aandacht geven, openbreken.”

Eens geen nee zeggen

Dat kan in een praatgroep, met een jongerencoach, maar leuker is om die aandacht te geven tijdens iets gezelligs. Verena: “De meeste meiden zijn erg geïnteresseerd in make-up, mooi haar en mooie kleding. Dat zijn dan ook de hoofdingrediënten van About You. Met daarbij de gedachte dat tweedehandskleding duurzaam is.” Ontmoeting met gelijkgestemden is waar het om draait. En om rolmodellen, zoals tv-styliste Karima die keihard heeft gewerkt om te komen waar ze nu is en dus begrijpt waar de meiden vandaan komen. Dat dat werkt, merkte Verena al tijdens de eerste editie. “Een moeder vertelde me hoe blij ze was dat ze eens geen nee hoefde te zeggen als haar dochter om nieuwe make-up of kleding vroeg. Zelf zag ik een meisje, met een nieuw kapsel, mooi opgemaakt en gestoken in voor haar nieuwe kleren, helemaal opfleuren. De schouders gingen recht, ze keek tevreden in de spiegel. Dat was zo mooi om te zien.”

Vrolijke polaroids

Zelfvertrouwen, een goed gevoel over jezelf hebben, alleen al omdat je er goed uitziet en omdat anderen je aandacht geven, leidt tot weerbaarheid en perspectief. Toch wordt de dag zelf niet per se een dag voor zware gesprekken, al kan dat natuurlijk wel. Het wordt vooral een vrolijk event waar je met je nieuwe look en vrolijke polaroids vandaan komt. En misschien nog meer, want er is ook een nog grotere make-over te winnen. Verena: "Ik ga deze dag wel in gesprek met meiden die dat willen. Voor mijn scriptie wil ik weten waar ze tegenaanlopen, of ze het lastig vinden om hulp te vragen. Eerder hadden we een training voor sombere jongeren, maar daar kwam bijna niemand op af, terwijl ze er wel zijn. Ik hoop bij te dragen aan inzicht hierover, aan het bereiken van jongeren die iets nodig hebben. En bij dit event ook dat ze na deze verwendag lekkerder in hun vel zitten. Dat ze dat duwtje in hun rug, de steun van anderen, ergens voelen. Ik ben ietsje ouder en heb misschien minder meegemaakt, maar ik weet hoe goed zoiets je kan doen.”

Enthousiaste reacties

Blij is Verena met de enthousiaste reacties. Van buurtbewoners die kleding brengen tot Riske van de Weggeefwinkel, die meteen toezegde de zaak deze middag en avond helemaal ter beschikking te stellen. "Dat doet me goed. Het leidt ook tot onverwachte gesprekken, en dat is heel leerzaam voor mij.” Een werkzaam leven als pedagoog én stylist lijkt opeens niet meer zo gek, weet Verena. "Bij About You blijkt dat dat tegelijk kan. Zo wordt het event ook voor mij een goed duwtje in de rug!”

Meiden tussen de 12 en 20 jaar zijn donderdag 26 januari tussen 15 en 20 uur welkom bij het event About You! Locatie: Burgemeester Vlugtlaan 59 in Slotermeer. Vriendinnen en moeders zijn ook welkom, dus neem ze mee!

Afbeelding
Competencia Oficial bij Cinema De Vlugt Algemeen 26 jan, 07:25
Afbeelding
Vrijwilligerscafé Valentijn Algemeen 25 jan, 16:33
Afbeelding
Pinnen in Amsterdam Nieuw-West: waar vind je de pinautomaten? Algemeen 25 jan, 15:04
Afbeelding
Laadpalen in Amsterdam Nieuw-West: hier vind je ze Algemeen 25 jan, 14:09
Afbeelding
Het Nationaal Theaterweekend in de Meervaart Algemeen 25 jan, 13:23
Afbeelding
Platina voor Anand en Etwaria Gopie Algemeen 25 jan, 12:16
Afbeelding
Ontwikkeling en talenten staan voorop vmbo Amsterdam-West Algemeen 25 jan, 11:00
Afbeelding
Brievenbussen in Amsterdam Nieuw-West: hier staan ze Algemeen 24 jan, 16:16
Afbeelding
Stylingevent About You voor tienermeiden (en hun vriendinnen en moeders) Algemeen 24 jan, 14:29
Afbeelding
'Wij Zijn Plein '40-'45 gelanceerd en klaar om het samen te doen' Algemeen 24 jan, 13:41
Afbeelding
Provinciale Statenverkiezingen: de meestgestelde vragen (en antwoorden) Politiek 24 jan, 09:08
Afbeelding
Provinciale Statenverkiezingen: wat zijn het en waarom stemmen op 15 maart 2023? Politiek 24 jan, 08:56
Afbeelding
Stemwijzers Provinciale Statenverkiezingen 2023: hier vind je ze Politiek 24 jan, 08:46
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West

Op Rodi Amsterdam Nieuw-West volg je het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West. Rodi Amsterdam Nieuw-West informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Amsterdam Nieuw-West

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West in je mailbox.