Bijzonder kunstproject A Mile In My Shoes strijkt neer aan Sloterplas

Cultuur
De grote schoenendoos van A Mile In My Shoes.
De grote schoenendoos van A Mile In My Shoes. (Foto: aangeleverd)

NIEUW-WEST - Even in de schoenen van een ander lopen: het kan van 7 tot en met 11 juni in de grote schoenendoos van A Mile In My Shoes die naast het Van Eesteren Museum staat. A Mile In My Shoes is een project van de Britse kunstenaar Clare Patey. 

Voor dit kunstwerk was Patey geïnspireerd door de schrijver Harper Lee, die in haar beroemde boek To Kill a Mockingbird (1960) schreef: “Je zult nooit iemand echt begrijpen, tot je de dingen vanuit zijn perspectief bekijkt, tot je in zijn huid kruipt en er in rondloopt.’ In iemands huid kruipen is onmogelijk, maar in de ‘schoenenwinkel’ van A Mile In My Shoes van het Empathy Museum komt het in de buurt. Stap binnen, kies een paar schoenen uit en luister al wandelend naar het levensverhaal van de eigenaar

Verhalen uit Nieuw-West

De schoenendoos is al de hele wereld over geweest en elke keer worden er ook verhalen uit de buurt aan de collectie toegevoegd. Speciaal voor de editie in Amsterdam werden bijzondere levensverhalen van bewoners van Nieuw-West opgenomen. Er zijn verhalen in het Engels en Nederlands, voor zowel kinderen als volwassenen. Elke wandeling duurt ongeveer tien minuten en deelname is gratis.

Meer evenementen tijdens Oorzaken Festival

A Mile In My Shoes is onderdeel van het Oorzaken Internationaal Podcastfestival, een festival rondom podcasts, audiodocumentaires en luisterwandelingen. Van 7 tot en met 11 juni vinden er diverse programma’s plaats in Amsterdam Nieuw-West. In New Metropolis (Burgemeester Rendorpstraat) kan je op 10 juni de interactieve voorstelling HELP gratis bezoeken, waarbij je je verplaatst in de rol van hulpverlener of hulpontvanger. Je hoort audioverhalen van mensen uit Bosnië, die als geen ander weten hoe helpen en geholpen worden voelt. Op 11 juni vindt bij New Metropolis de Ranchi Baby’s luisterlunch (€ 10,00) plaats, een voorstelling waarbij je het bijzondere verhaal kunt horen van een schip dat in 1950 van de voormalige kolonie Nederlandse-Indie naar Nederland voer en waarop 37 baby’s geboren werden. Er zijn Indische hapjes en een van de baby’s (nu 72) is aanwezig om te vertellen. Ook zijn er op woensdag, zaterdag en zondag luisterwandelingen te doen met podcasts van jong talent uit de Oorzaken Podcastacademy Nieuw-West. Op zaterdag is op het gras bij het Van Eesteren Museum Worming-Up! te horen, een spannend hoorspel voor kinderen (6+, gratis entree). Meer info en tickets: www.oorzaken.org.