Gevolgen warmtewinning Sloterplas onderzocht

Nieuws
In de Sloterplas wordt onderzocht welk effect TEO heeft op het onderwaterleven.
In de Sloterplas wordt onderzocht welk effect TEO heeft op het onderwaterleven. (Foto: Brandeisfotografie)

NIEUW-WEST - Waterschap Amstel, Gooi en Vecht onderzoekt drie jaar lang welke gevolgen warmtewinning uit water heeft op het plankton in de Sloterplas. Voor het verwarmen van woningen en gebouwen wordt nu nog vooral aardgas gebruikt, maar dat wordt schaarser. Overstappen op duurzame energiebronnen is noodzakelijk. Naast zon en wind kan ook water een bron van energie zijn.

Uit oppervlaktewater (rivieren, meren, plassen en sloten), zoals het water in de Sloterplas, kan bijvoorbeeld in de zomer warmte worden gehaald. Die warmte wordt dan opgeslagen in de bodem en gebruikt in de winter. Thermische energie uit oppervlaktewater heet dat (TEO).

Bij Hotel Buiten

In de Sloterplas wordt onderzocht welk effect TEO heeft op het onderwaterleven. De onderzoek installatie staat aan de oever van de Sloterplas bij Hotel Buiten, en bestaat uit twee containers met meetapparatuur. Vanuit de containers wordt via buizen kleine hoeveelheden water uit de Sloterplas gepompt. Het water gaat door filters en warmtewisselaars.

Onderzocht wordt welke invloed dit heeft op verschillende planktonsoorten, en wat nodig is om het waterleven te beschermen. Als daar straks meer over bekend is, kunnen TEO-installaties ontworpen worden die woningen duurzaam kunnen verwarmen én ecologisch verantwoord zijn. Het onderzoek loopt tot 2026.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op agv.nl/onderzoek-teo.