Haalbaarheidsonderzoek voor Sloterplaswarmte

Nieuws
Energiecoöperatie Oostoever Duurzaam is in 2021 opgericht door een groep actieve bewoners van de buurt Oostoever.
Energiecoöperatie Oostoever Duurzaam is in 2021 opgericht door een groep actieve bewoners van de buurt Oostoever. (Foto: aangeleverd)

 NIEUW-WEST - Energiecoöperatie Oostoever Duurzaam kan van start met het haalbaarheidsonderzoek naar een warmtenet voor de ruim 1000 woningen in de buurt Oostoever in Amsterdam Nieuw-West. Afgelopen 24 oktober kende de gemeente Amsterdam subsidie toe voor het onderzoek.

Subsidie toegekend

De energiecoöperatie krijgt niet alleen financiële steun van de gemeente Amsterdam. Ook netwerkbedrijf Alliander, Waterschap AGV (Waternet) en Energie Coöperatie Westerlicht werken mee aan het initiatief.

Op een bewonersbijeenkomst op 28 september in het Van Eesterenpaviljoen onderschreven alle partijen de samenwerking onder het motto ‘Samen maken we het waar!’ Wethouder Zita Pels prees bij deze gelegenheid de bewoners van Oostoever voor alle inzet voor de verduurzaming van de buurt. De subsidie voor de haalbaarheidsstudie is verstrekt vanuit het gemeentelijke subsidieprogramma ‘Ruimte voor duurzaam initiatief’.

Warmte uit water

Uit eerdere onderzoeken is al duidelijk geworden dat het technisch mogelijk is de woningen van Oostoever te verwarmen met een warmtenet van 70°C of 50°C met warmte uit de Sloterplas. Het haalbaarheidsonderzoek moet duidelijk maken welke sterke en zwakke punten de warmtenetten hebben en wat de kansen en risico’s zijn. Naar verwachting is dit onderzoek rond de zomer van 2024 afgerond. Daarna volgt een eventuele volgende stap naar realisatie

Energiecoöperatie Oostoever Duurzaam is in 2021 opgericht door een groep actieve bewoners van de buurt Oostoever. De bewoners van de intussen fors gegroeide energiecoöperatie, willen met dit initiatief versneld verduurzamen. Met het warmteproject kan de wijk eerder van het gas af. Daarnaast wordt collectief een groot aantal verduurzamingsmaatregelen getroffen zoals de plaatsing van PV-installaties, de aanleg van sedumdaken en isolatie.