Dress for Success: een modieus schoolvoorbeeld van de solidaire stad

Nieuws
Wethouder Marjolein Moorman reikt een lijst met dankbare quotes van klanten uit aan Jeanine Blaauw, voorzitter van het bestuur Dress for Success Amsterdam.
Wethouder Marjolein Moorman reikt een lijst met dankbare quotes van klanten uit aan Jeanine Blaauw, voorzitter van het bestuur Dress for Success Amsterdam. (Foto: Kitty de Jong/VCA.nu)

NIEUW-WEST - Solliciteren is meer dan een mooi cv en een goed gesprek, schreef de Westerpost in 2009 over het toen net in Nieuw-West geopende Dress for Success. Sindsdien kwamen 8.500 klanten op bezoek en vond daarvan 75 procent snel daarna een baan. Dit jaar bestaat de winkel waar je kosteloos aan sollicitatiewaardige kleding wordt geholpen vijftien jaar

Door Shirley Brandeis

‘Een schoolvoorbeeld van de solidaire stad’ noemde wethouder Marjolein Moorman Dress for Success onlangs tijdens de bijeenkomst ter ere van het vijftienjarig bestaan. “Niet alleen in woorden, maar ook in daden!” Nodig, want kleren maken toch echt de mens, benadrukte Moorman, die onder andere armoede in haar portefeuille als wethouder heeft. De foto’s van klanten ‘voor en na’ de metamorfose maken dat overduidelijk.

‘Klaar voor zijn sollicitatiegesprek’

“Kijk bijvoorbeeld naar de outfit van deze man,” zegt floormanager Jorien Korting als de Westerpost daags na de bijeenkomst op bezoek is. “Beetje sjofel gekleed, slobberige broek, zijn haar en blik deels verstopt onder een muts.” Daarna de foto van ná de kleedsessie, die altijd begeleid wordt door een stylist, een vrijwilliger die samen met de klant representatieve kleding uitzoekt. We zien dezelfde man, andere kleding én andere houding en uitstraling. Klaar voor zijn sollicitatiegesprek.

‘Wat je hier ziet, is allemaal nieuw’ 

“Je kunt maar één keer een eerste indruk maken,” zegt Jorien. “Maar hoe doe je dat als je geen geld hebt voor een outfit?” Mensen uit Amsterdam en omgeving, die niet de financiële middelen hebben om passende kleding voor hun sollicitatie te kopen, kunnen daarvoor terecht bij Dress for Success. De winkel is gevestigd op de zevende verdieping in toren 4 van het World Fashion Centre; met uitzicht dus. De ultieme plek als winkel voor mooie kleding. Jorien: “We zitten in het hart van de modebranche. Bedrijven om ons heen doneren gul. Wat je hier ziet, is allemaal nieuw.” En wordt gepresenteerd als in een reguliere kledingzaak. Met een afdeling voor vrouwenkleding en mannenkleding, alles netjes opgestapeld en getoond. Er zijn Dress for Succes-winkels in maar liefst 35 landen over de hele wereld. Alleen in Nederland, dat er tien telt, kunnen ook mannen terecht.

Een bezoek aan Dress for Success begint altijd met een uitgebreide kennismaking, met koffie en een goed gesprek over je situatie, gemoedstoestand en aankomende sollicitatie.

Ontspannen en zelfverzekerder

 Jorien: “We zien onze klanten ontspannen en zelfverzekerder worden als men zichzelf eenmaal netjes gekleed in de spiegel bekijkt. De reacties zijn vaak ontroerend. 

Mensen spreken over hervonden vreugde, topservice, lieve medewerkers, ruimte voor eigen voorkeur en zin om weer lekker aan het werk te gaan.

We krijgen geregeld ook wat lekkers cadeau en een keer kwam iemand als dank voor ons op zijn fagot spelen. Na een succesvolle sollicitatie - en dat gebeurt bij driekwart van de klanten - volgt er nog een tweede afspraak in de winkel voor een extra set kleding. 

Dan kunnen ze net aan het werk toch even een tijdje voort. Mooi gekleed hun eerste stappen op weg naar zelfstandigheid zetten.”

Dat het bij Dress for Success om meer dan kleding gaat, is duidelijk. “Deze winkel maakt het mogelijk dat mensen hun zelfvertrouwen herwinnen,” sprak wethouder Moorman op de feestelijke bijeenkomst. “En zo een frisse start kunnen maken met een nieuwe baan. Ik ben dan ook blij dat wij als gemeente al jaren samenwerken met Dress for Success!” Jorien en collega’s zijn blij met de gemeentelijke steun en die van andere maatschappelijke partners, waaronder UWV, Buurtzorg, VCA en stichting Regenboog. “Zonder hun betrokkenheid en vrijgevigheid zou het niet mogelijk zijn geweest om zoveel levens positief te beïnvloeden. Samen helpen we zo mee aan die meer solidaire stad.”

Wie in aanmerking wil komen voor een bezoek aan Dress for Success kan een kijkje nemen op: 

www.dfs-amsterdam.nl.

‘We zien klanten zelfverzekerder worden als ze zichzelf in de spiegel bekijken’