Wekelijkse inloop op Stadsboerderij Osdorp: ‘We blijven kijken naar de mens’

Nieuws
Langs de kippen; een van de activiteiten op Stadsboerderij Osdorp.
Langs de kippen; een van de activiteiten op Stadsboerderij Osdorp. (Foto: Brandeisfotografie)

NIEUW-WEST - De wekelijkse inloop op de Stadsboerderij Osdorp voor mensen met geheugenproblemen en hun mantelzorgers is inmiddels in volle gang. De Westerpost ging langs en sprak met betrokkenen. “Alles mag, niks hoeft.”

Door Shirley Brandeis

Fatma woont in de buurt. Ze heeft een gezin en deelt met haar moeder en broers de zorg voor haar vader. “Kort geleden is bij hem de ziekte van Alzheimer vastgesteld. Sindsdien zit hij veel thuis. Maar dat willen we niet. Dan gaat hij nóg sneller achteruit.” Zoekend op internet kwam ze de wekelijkse inloop op vrijdagochtend op de Stadsboerderij, vlak bij huis, tegen. Fatma wil graag dat haar vader actief blijft en andere mensen in dezelfde situatie ontmoet. “Misschien ziet hij dan dat hij nog veel dingen wél kan. Nog leuke dingen buitenshuis kan ondernemen.” Dat ze zelf op de Stadsboerderij Osdorp andere mantelzorgers kan ontmoeten, vindt ze een fijne bijkomstigheid. “Voor ons is deze situatie nieuw. Ik wil dolgraag mensen ontmoeten die hetzelfde meemaken.”

Van begeleider Ruth Weijermars krijgt Fatma een handmassage; haar vader mag ook, maar wil dat deze keer niet. Ruth: “Met zo’n massage maak je verbinding. Dat willen we bezoekers, zowel zij met geheugenproblemen als mantelzorgers, laten merken. Je zit dicht bij elkaar en maakt echt een connectie met elkaar, met het hart van de ander. Zo kun je als mantelzorger weer kijken naar de mens in plaats van de te verzorgen persoon, de patiënt. Mensen met dementie zijn ook vaak stroef in hun manier van communiceren. Zo’n massage kan bijdragen een beter contact.”

Prikkelen

Elke vrijdag worden de bezoekers opgevangen in een van de ruimtes op de Stadsboerderij. Na de inloop tussen tien uur en halfelf, met koffie en thee, wordt er een rondje langs de kruiden, de kippen en meer gemaakt, en zijn er activiteiten. Allemaal dingen die de zintuigen prikkelen. “Alles mag, niks hoeft,” benadrukt Ruth. “Het voornaamste wat we hier willen is blijven kijken naar de mens. Niet naar de ziekte, naar wat wij denken dat iemand wil. We willen kijken wat iemand nodig heeft. Dat doen we vanuit de ontmoeting, elke week weer.”

Belangstellenden zijn welkom op vrijdag van 10.00 tot 12.30 uur op de Stadsboerderij Osdorp aan de Botteskerksingel 30B in Osdorp. Meer weten of meehelpen als vrijwilliger? Neem dan contact op met Wasilis Psathas via w.psathas@combiwel.nl /06-23577458.