Fokker-herdenking dit jaar online

Algemeen
Fokkerherdenking op de Noorderbegraafplaats.
Fokkerherdenking op de Noorderbegraafplaats. Foto: aangeleverd

NOORD - Dit jaar vindt de herdenking van de slachtoffers van de Fokkerbombardementen van juli 1943, vrijdag 17 juli, online plaats. Een gezamenlijke bijeenkomst op de Nieuwe Noorder kan in verband met de Corona-regelgeving niet plaatsvinden. Belangstellenden kunnen vanaf 13.00 uur thuis deelnemen aan de gefilmde herdenking die te vinden is op de website van het Historisch Centrum Amsterdam-Noord (HCAN).

In juli 1943 werd Amsterdam Noord getroffen door de zwaarste bombardementen in Amsterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog. De bommen waren afkomstig van geallieerde vliegtuigen, met als doel de Fokkerfabriek. Bijna alle bommen vielen op woonwijken. Daarbij vielen 206 doden, waaronder 41 kinderen. In twee gefilmde interviews vertellen ooggetuigen over de bommen op de praktijk van dokter Van Haga, de St. Ritakerk en de Zilverschoonstraat. Daarna vertellen leerlingen van de Elzenhagenschool het verhaal van de bombardementen aan de hand van de elf putdeksels van het putdekselmonument in de Vogelbuurt en de Van der Pekbuurt. Ze werkten tijdens de lockdown thuis aan een digitaal lespakket over de Fokkerbombardementen en ze maakten ontwerpen voor een 12e putdeksel dat hopelijk in 2021 op de hoek van Fazantenweg/Meeuwenlaan komt te liggen.

De video die vanaf 17 juli te zien is, wordt afgesloten met een gefilmde herdenking in kleine kring. Stadsdeelbestuurder Esther Lagendijk houdt een toespraak en een leerling van de Elzenhagenschool leest een gedicht voor. Er is een minuut stilte en de taptoe wordt geblazen. Daarna legt Lagendijk samen met een aantal leerlingen een krans bij het monument en bloemen bij de tien graven van slachtoffers op begraafplaats De Nieuwe Noorder. Aan het eind van de video worden de namen en leeftijden van alle slachtoffers voorgelezen door kinderen van de Elzenhagenschool. De digitale herdenking is te vinden op hcan.nl/herdenken-juli-43/.