Nieuw onderkomen voor de vleermuizen

Algemeen
Tekening van de Vleermuistoren.
Tekening van de Vleermuistoren. (Foto: gemeente Amsterdam)

NOORD - De gemeente Amsterdam maakt in de Waterlandpleinbuurt in Amsterdam-Noord een bijzonder gebouwtje. Op het terrein van de speeltuinvereniging Nieuwendam komt een nieuwe plek voor zeldzame meervleermuizen. Ze willen hun oude verblijf slopen voor nieuwbouw. De wet verplicht de gemeente om de vleermuizen te beschermen. Daarom moeten ze een nieuwe plek voor ze vinden.

De meervleermuizen zitten in de schoorsteen van de voormalige IJdoornschool en Wespennest. Ze willen de school op de hoek van de Werengouw en de Volendammerweg in 2022 slopen. Datzelfde geldt voor het paarse gebouw en het kinderdagverblijf op die plek. Het is de bedoeling dat hier ongeveer 125 nieuwbouwwoningen komen, vooral voor ouderen. De Wet Natuurbescherming verplicht de gemeente om de vleermuizen te beschermen. De nieuw plek voor de vleermuizen moet aan allerlei eisen voldoen. Samen met een vleermuizenspecialist hebben ze de mogelijkheden bekeken. Iets bouwen op het terrein van de speeltuinvereniging aan de Monnikendammerweg was de beste keus. Deze plek ligt dicht bij de Schellingwouderbreek. Hier halen de meervleermuizen hun voedsel. Ze zijn half februari al gestart met de bouw. Het wordt een torentje van ongeveer 4,5 meter hoog en 2 meter breed. Half maart zal de vleermuistoren klaar zijn. Daarna zal het nog even duren voordat de vleermuizen verhuizen. De specialist gaat op verschillende manieren proberen de vleermuizen te lokken naar hun nieuwe plek.

Van de 20 soorten vleermuizen in Nederland, verblijven er 11 graag in Amsterdam. Er wonen in onze stad ongeveer 40.000 vleermuizen. De gemeente is blij met de vleermuis. Hij eet namelijk muggen en de vlinders van de eikenprocessierups. Op de Amsterdamse vleermuizenkaart is te zien waar welke stadse vleermuis zich bevindt: maps.amsterdam.nl/vleermuizen