Unieke Nachtvlinder telling in tuinen van Noord

Algemeen
de Witte Tijger Vlinder in Tuindorp Nieuwendam. Leeft o.a. van brandnetel, vlier en zuring
de Witte Tijger Vlinder in Tuindorp Nieuwendam. Leeft o.a. van brandnetel, vlier en zuring (Foto: Floor Hallema)

AMSTERDAM-NOORD - Deze maand doen meerdere Noorderlingen en organisaties op verschillende locaties mee aan een bijzonder nachtvlinderonderzoek project van IVN gids Ton Zijp.

Door: Floor Hallema

Een speciale nachtvlinderval reist langs diverse tuinen in Tuindorp Nieuwendam, Nieuwendam, de van de Pek buurt, Kadoelen, Tuindorp Oostzaan, aan het Noorderpark en via Schoonschip, de Tolhuistuin, Mot in Mokum op Noordoogst , Tuinpark Tuinwijck, naar de Ceuvel om te ontdekken welke vlinders er ‘s nachts zoal in onze Noordse tuinen rondfladderen.

Na vangst weer los

Ton Zijp startte dit project om mensen bewust te maken over nachtvlinders, hun schoonheid en hun nut voor de biodiversiteit. Daarnaast draagt het project bij meteen praktisch bij aan inzicht in de soorten nachtvlinders in de tuinen van ons stadsdeel. De vondsten worden daartoe op waarneming.nl geplaatst. Middels een felle UV lamp in een speciale kist worden de vlinders gelokt. De nachtvlinders worden na de vangst weer losgelaten.

Veel tuinen in Noord

Nachtvlinders zijn een indicatie voor de kwaliteit van de natuur en biodiversiteit. In Noord zijn veel tuinen. Hoe meer inheemse, wilde planten en bloemen in de tuinen en de omgeving daarvan, hoe beter voor nachtvlinders.

Bonte brandnetelmot

Elke nachtvlindersoort heeft zijn eigen waardplanten: planten waarvan deze voor de voortplanting en voedsel afhankelijk zijn. Zo trekt de brandnetel de prachtige bonte brandnetelmot aan en de berk en vlier de prachtige donzige witte tijger en leven anderen weer als rups van appel- en perenboombloesem.

Mooi bont gezelschap

De combinatie van bomen en struiken en hoog grasland met diverse wilde bloemen in onze parken met de individuele tuinen in Noord waarvan de deelnemers veelal inheemse soorten hebben geplant, geven nu al een beeld van een mooi bont gezelschap van nachtvlinders in Noord.

Licht geeft negatieve invloed

Er komen 2342 nachtvlinder soorten voor in Nederland. Dat weet bijna niemand. Heel goed gaat het echter niet met de nachtvlinders. Uit onderzoek blijkt dat kunstlicht, en Amsterdam is een felbelichte stad, negatieve invloed heeft op de voortplanting van nachtvlinders, omdat de lok stoffen waarmee ze elkaar vinden, erdoor veranderen.

Inzicht in nachtvlinders en hun belang voor het ecosysteem in ons nog groene stadsdeel is dan ook nuttig.

De telling is eind mei begonnen en er worden ondertussen al diverse soorten gevonden: van kleine bladrollers tot pijlstaart en ook is al een soort gevonden die inmiddels bedreigt is en op de rode lijst staat: de witte band silene uil.

Het project van Ton geeft Noorderlingen een inkijkje in de bonte verzameling van onze mooie nachtvlinders en duurt tot eind juni.

Meer informatie over het project via Ton Zijp (tok@freedom.nl)

Afbeelding