Aanleg broeihopen van Amsterdam Noord tot Marken

Algemeen
Ringslangen ontwaken half maart uit hun winterslaap
Ringslangen ontwaken half maart uit hun winterslaap (Foto: aangeleverd)

NOORD - Wie zin heeft in een mooie dag buiten met een enthousiaste groep mensen en een voldaan gevoel weer mee naar huis wil nemen opgelet. Kom dan op 7 en 14 april naar Waterland en help mee broeihopen voor ringslangen aan te leggen terwijl je geniet van het voorjaarsgebeuren om je heen.

Om 8.45 uur wordt er verzameld op het erf van Eduard Proper aan de Bloemendalergouw 49, 1028 BH Amsterdam. Als je het niet kunt vinden is Eduard mobiel te bereiken via 06 5201 2569. Voor een heerlijke lunch wordt gezorgd bij het wijkbeheer aan de Volendammerweg. Rond 16.00 uur wordt er weer bij Eduard verzameld om onder het genot van een drankje nog wat na te praten.

Gereedschap en handschoenen worden door Gemeente Amsterdam ter beschikking gesteld. Zelf stevige schoenen of laarzen aan en warme, wind en regen dichte kleding meenemen. ´We hopen natuurlijk dat jullie weer allemaal meehelpen!´ roepen Jan van de Berg, Eduard Proper en Annemieke Strating namens de werkgroep. ´En in verband met de lunch graag aanmelden bij s.kuckulus@amsterdam.nl

Leefwijze ringslangen

De eerste ringslangen ontwaken half maart uit hun winterslaap. De mannetjes ontwaken in de regel één tot twee weken eerder dan de vrouwtjes. Die tijd gebruiken ze om door veel zonnen de vorming van de zaadcellen op gang te brengen zodat er meteen gepaard kan worden zodra de vrouwtjes verschijnen.

De paringen vinden vaak plaats nabij de winterverblijven en gaan door tot eind mei. Soms vinden er in september ook najaars paringen plaats. Vanaf mei komt ook de spijsvertering op gang. Meestal staan amfibieën op het menu, maar, afhankelijk van leefgebied en voedselaanbod, ook wel eens vissen, zoogdieren, vogels, reptielen, aas en soms ook wel kleinere soortgenoten.

Om de ontwikkeling van hun eitjes te versnellen, zonnen vrouwtjes veel van april tot en met juni. In Juni zetten ze, afhankelijk tot hun lengte tot wel 40 eieren af op plekken met een hoge temperatuur en luchtvochtigheid. Hopen van rottende planten of ander organisch materiaal zijn daarvoor heel geschikt. De eieren zijn zo groot als een olijf en worden tegenwoordig vaak afgezet in speciale ringslang broeihopen die tegenwoordig als uiterst succesvolle beschermingsmaatregel worden aangelegd in de leefgebieden van deze soort.

Na de ei afzet duurt het zes tot tien weken tot de eieren uitkomen. De jonge slangetjes bevrijden zich uit de flexibele, leerachtige eischaal door sneetjes te maken met hun eitand. Kort daarna vervellen ze al voor de eerste keer. Medio oktober verdwijnen de ringslangen weer in hun winterverblijven. Daarvoor zoeken ze vorstvrije en droge plekken op, zoals ruimtes in vermolmde boomstobben, puinhellingen, spoordijken, rietschelven, stromijten en hout- of schorshopen of holen.

Afbeelding
Afbeelding