Column

Van onze stadsdeelbestuurders

Column
Afbeelding
(Foto: Marco Keyzer)

Van der Pek: Waar ik als een blok viel voor Noord

In 2004 kreeg ik de sleutel van mijn huurwoning in de Van der Pekbuurt. Daarvoor woonde ik in een kleine studentenflat, dus ik was de koning te rijk met mijn huisje met aparte slaapkamer, eigen keuken en zelfs een tuin. En dat in die prachtige buurt, waar ik als een blok viel voor Amsterdam Noord. Er was wel flink wat te klussen voordat ik er in kon, en ik ben zelfs door de keukenvloer gezakt (dat lag aan de vloer). Maar dat mocht de pret niet drukken.

Toen kwamen er geruchten over de toekomstplannen voor de buurt, en er werd zelfs over mogelijke sloop gesproken. Toen hebben ‘we’ - een aantal buurtgenoten met steun van een paar SP’ers - een bewonerscommissie opgericht. Dit is de huidige huurdersvereniging. Gesteund door de politiek in het stadsdeel kregen de bewoners de sloopplannen van de baan en er kwam een renovatieplan voor het zuidelijk deel van de buurt. Oké, dit is een korte samenvatting van deze geschiedenis, want voordat dit plan er lag is er heel veel vergaderd. Ondertussen is er bijna 10 jaar verstreken. Zelf was ik alweer verhuisd om samen te gaan wonen in Tuindorp Oostzaan, maar ook politicus geworden, dus ik bleef met enige mate betrokken.

De Van der Pekbuurt is een prachtige buurt. Niet alleen vanwege de architectuur maar ook door de mensen die er wonen. Een mix van mensen met allerlei achtergronden. Door de tuinen en de balkons van de bovenwoningen wordt onderlinge betrokkenheid afgedwongen. Het is echter ook een buurt waar altijd het stempel van de achterstandsbuurt aan hangt. De statistieken geven redenen tot zorg. Of het nu gaat over huurachterstanden of psychische klachten; in deze buurt staan de meeste indicatoren op rood.

De afgelopen jaren zijn Ymere en huurders in overleg gebleven en is er gewerkt aan plannen voor het noordelijke deel. De woningcorporatie heeft echter aangegeven tijd nodig te hebben voor nader onderzoek naar mogelijkheden om de buurt aan te pakken. Dit leidt tot stevige onvrede bij de huurdersvereniging. Begrijpelijk, want de noodzaak om de woningen te renoveren is al jaren overduidelijk voor alle partijen. De bewoners wachten hier al jaren op. Ik hoop dat de inzichten die de corporatie verwerft ervoor zorgen dat er snel, liefst sneller dan verwacht, gestart kan worden. Natuurlijk graag in goed overleg met de huurders. En waar nodig zal ik duwen en trekken om alle partijen om de tafel te krijgen.

Erna Berends