Wanneer is Hemelvaart 2024 en wat vieren we eigenlijk?

Nieuws
Hemelvaart valt op donderdag 9 mei.
Hemelvaart valt op donderdag 9 mei. (Foto: Pexels)

REGIO - Hemelvaart is een christelijke feestdag die jaarlijks wordt gevierd op de veertigste dag na Pasen. Op deze dag wordt herdacht dat Jezus Christus, volgens de christelijke traditie, opsteeg naar de hemel nadat hij na zijn dood en opstanding veertig dagen op aarde had doorgebracht. In 2024 vieren we Hemelvaart op donderdag 9 mei.

Wanneer is Hemelvaart 2024?

Hemelvaart wordt gevierd op donderdag 9 mei 2024. Het is een christelijke feestdag waarop de hemelvaart van Jezus wordt herdacht, veertig dagen na Pasen. Op deze dag wordt geloofd dat Jezus naar de hemel opsteeg na zijn opstanding uit de dood.

Wat is Hemelvaart?

Hemelvaart wordt ook wel ‘Ascension Day’ genoemd, omdat het verwijst naar de ‘ascensie’ van Jezus Christus - zijn opstijging naar de hemel. Het is een belangrijke feestdag voor christenen over de hele wereld en wordt beschouwd als een hoogtepunt van het liturgische jaar. Volgens het Nieuwe Testament van de Bijbel vond de Hemelvaart plaats op de Olijfberg in Jeruzalem, waar Jezus aan zijn discipelen verscheen en hen de opdracht gaf om zijn boodschap over de hele wereld te verspreiden. Na deze ontmoeting steeg Jezus op naar de hemel, waarna zijn discipelen hem nastaarden totdat hij uit het zicht verdween.

Zijn de winkels open tijdens Hemelvaartsdag?

Hemelvaart is een nationale feestdag, dus veel bedrijven, waaronder winkels en supermarkten, zijn dan gesloten. Er zijn echter uitzonderingen. In sommige toeristische gebieden of grote steden kunnen sommige winkels open blijven, maar dit verschilt per locatie. Ook kunnen er uitzonderingen gelden voor specifieke winkels zoals bakkerijen, slagerijen en benzinestations. Het is dus raadzaam om vooraf de openingstijden van de winkels te controleren om teleurstelling te voorkomen. Dit kan bijvoorbeeld op de website van de desbetreffende winkel of door contact op te nemen met de klantenservice.

Is Hemelvaartsdag een vrije dag?

Hemelvaartsdag is een officiële vrije dag. Dat betekent dat de meeste mensen op deze dag vrij zijn van werk en school. Het is dus een vrije dag voor veel mensen, tenzij je werkt in een sector waarin de werkzaamheden doorgaan, zoals de zorg, horeca of beveiliging. Weet je niet zeker of je vrij bent? Vraag het dan aan je leidinggevende.

Dauwtrappen op Hemelvaartsdag

Dauwtrappen op Hemelvaartsdag is een traditionele Nederlandse activiteit waarbij mensen vroeg in de ochtend de natuur ingaan om met blote voeten door het (natte) gras te lopen. Ook maken mensen soms een wandel- of fietstocht. Het vindt plaats op Hemelvaartsdag. De term “dauwtrappen” is een verwijzing naar het dauw dat op het gras ligt in de vroege ochtend.

De geschiedenis

De oorsprong van Hemelvaart als christelijke feestdag is terug te voeren op de vroegste dagen van het christendom. Het werd voor het eerst gevierd in de 4e eeuw na Christus, en het werd al snel een belangrijke feestdag in de kerkelijke kalender. Tegenwoordig wordt Hemelvaart in veel landen gevierd als een officiële feestdag. Op deze dag zijn de meeste bedrijven en scholen gesloten en worden er vaak festiviteiten georganiseerd.

In Nederland staat Hemelvaart ook bekend als ‘Krabbel-Zegen’ of ‘Luilakdag’. Op deze dag staan mensen vroeg op om de stad in te gaan en luide geluiden te maken om mensen wakker te maken. Dit gebruik is in de loop der tijd echter minder populair geworden. In België is Hemelvaart traditioneel een dag waarop de landbouwers hun vee zegenen en er grote markten en kermissen worden gehouden.

Kortom, Hemelvaart is een belangrijke christelijke feestdag waarop de opstijging van Jezus Christus naar de hemel wordt herdacht. Het is een dag waarop veel christenen samenkomen om te bidden en te danken, en het wordt ook in veel landen gevierd als een officiële feestdag met festiviteiten en tradities.