Stemmen voor Amsterdammer van het Jaar 2022

Nieuws
Ook de Amsterdammertjes van 2022 orden 17 juni bekend gemaakt.
Ook de Amsterdammertjes van 2022 orden 17 juni bekend gemaakt. (Foto: Jurre Rompa)

AMSTERDAM – Zes Amsterdammers die zich op een bijzondere manier hebben ingezet voor hun stad en medemens, zijn genomineerd voor de titel Amsterdammer van het Jaar 2022. Amsterdam blijkt een onuitputtelijk aantal vrijwilligers te hebben dat zich barmhartig inzet voor hun stad en stadsgenoten. Net als andere jaren hebben Amsterdammers aan de oproep, om kandidaten voor te dragen, op grote schaal gehoor gegeven.

Zaterdag 17 juni maakt burgemeester Femke Halsema tijdens een feestelijk programma in Theater DeLaMar bekend wie de Amsterdammer van het Jaar 2022 wordt, net als de tien winnaars van Amsterdammertje van het Jaar 2022. Het programma begint om 16.00 uur met optredens van onder andere Ruskey & band; rapper en vocalist brengt met zijn band dansbare, eigentijdse, Nederlandstalige R&B. Bahghi Yemane laat met haar band haar Eritrese achtergrond op velerlei manieren doorklinken in haar songs. Orville Breeveld is de presentator deze middag.

Kandidaten voorgesteld

Van donderdag 1 tot en met vrijdag juni kan er op de kandidaten worden gestemd via www. amsterdammervanhetjaar.nl. Op deze website worden de kandidaten voorgesteld en vertellen zij wat zij doen en waarom zij zijn genomineerd. Filmpjes van de kandidaten voor Amsterdammer en Amsterdammertjes van het Jaar zijn te vinden via: at5.nl.

Stapel inzendingen

Amsterdammers hebben dit jaar weer veel vrijwilligers voorgedragen die voor de titel Amsterdammer van het jaar in aanmerking komen. Uit de grote stapel inzendingen zijn zes genomineerden gekozen. Dat is elk jaar weer een moeilijke klus, want eigenlijk verdienen alle vrijwilligers van de stad deze eretitel. Op de winnaars van Amsterdammertje kan niet worden gestemd. Amsterdammers hebben hun kandidaten ook voorgedragen. De winnaars van Amsterdammertje van het Jaar zijn al bekend. Zij hebben gepitcht tijdens de gemeenteraadsvergadering van de Gemeente Amsterdam.

Genomineerden

Ook dit jaar is er weer een mooi reeks barmhartige Amsterdammers tot stand gekomen. De zes genomineerden voor de titel Amsterdammer van het Jaar 2022 zijn bekend.


Özlem Bayar. (Foto:Anita Edridge)

Özlem Bayar: Stichting Raad is Daad. Mensen die laag geletterd zijn kunnen bij de stichting terecht voor hulp bij financiële en administratiezaken, belasting en zo meer. De stichting helpt bewoners om voor zichzelf op te komen.


Kwame Agyapong-Ntra. (Foto: Anita Edridge)

Kwame Agyapong-Ntra: Stichting SPE. Bij SPE worden kinderen bijgespijkerd voor school zodat ze een mooie toekomst hebben. Ouders die het moeilijk hebben krijgen hulp om hun maatschappelijke positie te verbeteren.


Voedselpark Amsterdam. (Foto: Anita Edridge)

Voedselpark Amsterdam. Dit collectief van vrijwilligers verzet zich met hand en tand tegen de bebouwing van de Lutkmeerpolder door een prachtig doordacht en financieel haalbaar Voedselpark te realiseren, waar Amsterdammers hun groente zelf kunnen helpen verbouwen en kunnen eten.


Menne Vellinga. (Foto: Anita Edridge)

Menne Vellinga: Homomonument. Menne heeft 36 jaar geleden meegeholpen om het homomonument op de Westermarkt te realiseren. Sinds die tijd was hij ook elk jaar ceremoniemeester bij de herdenking op 4 mei.


Bientje Werkhoven. (Foto: Anita Edridge)

Bientje Werkhoven: Koken voor senioren. Elke woensdag kookt Bientje een driegangenmenu voor vijftien senioren in de leeftijd van 75 tot en met begin 90 jaar, die wel een uitje kunnen gebruiken bij Buurt en Speeltuin Vereniging Amsterdam-Zuid.


Marian Duff. (Foto: Anita Edridge)

Marian Duff: Oscam. Jonge, nog onontdekte kunstenaars die zich richten op kunst, mode, design, ambacht en Amsterdam en haar ontwikkelingen, krijgen de kans om te exposeren voor publiek. Marian zorgde er onder meer voor dat er een echte Rembrandt tijdens de Museumnacht in de Bijlmer kwam te hangen.

DeLaMar

Alles over deze kandidaten is te vinden op www.amsterdammervanhetjaar.nl, waar van 1 tot en met 15 juni op hen worden gestemd. Kaartjes voor het programma op zondag 17 juni via de website van DeLaMar.

Kwame Agyapong-Ntra.
Marian Duff.
Menne Vellinga.
Özlem Bayar.
Voedselpark Amsterdam.
Bientje Werkhoven