Alle dieren vertrekken uit Dierendok

Nieuws
Nog even genieten van geitjes in buurtboerderij
Nog even genieten van geitjes in buurtboerderij (Foto's: Hans Straeter)

NOORD - Heel verbaasd reageert een bezoekster uit de buurt als twee wat oudere bewoners van de kleine woonwijk De Werf haar gelaten vertellen dat de geitjes, kippen en alle andere dieren weggaan uit Het Dierendok.

De buurtboerderij functioneert als dagbesteding voor bewoners met een verstandelijke beperking die in het wijkje wonen en is daarnaast een geliefde groene plek voor bewoners uit het westen van Noord. Zorgorganisatie Cordaan gaat de bestemming van Het Dierendok veranderen. 

Door Hans Straeter

Een jonge vader uit de Molenwijk geniet samen met zijn twee dochtertjes op een zonovergoten zaterdag 6 april van alles wat de buurtboerderij nog te bieden heeft en is erg duidelijk over de sluiting: “Raar eigenlijk dat ze ermee stoppen en helemaal omdat je heel veel kinderen hebt in deze buurt en je ziet het; waar gespeeld wordt, wordt er samen geleerd. Dat is belangrijk voor kinderen. Voor mijn kinderen is dit prachtig; even geitjes aaien, contact met dieren maken. Het is jammer dat ze dit gaan sluiten.” 

Over het contact met de bewoners van De Werf is hij erg te spreken: “Hier in de buurt heb je redelijk veel ‘speciale kinderen’. Zo heb ik het mijn dochters ook geleerd. Ze zijn ermee opgegroeid en ze weten dat je het hebt te accepteren dat dat verschil er is. Ze hebben ervaring met ‘speciale kinderen’ en kijken er niet gek van op. Het is belangrijk om je kinderen dat te leren.”

Gezelliger

“Het is raar dat een instelling als Cordaan zoiets therapeutisch voor zowel jong als oud weg wil halen, want dat is het; het is voor de kinderen therapeutisch, maar ook voor ouderen. Een instelling zoals Cordaan zou daar garant voor moeten staan.”

De tienjarige dochter vult aan dat ze de sluiting heel jammer vindt. Ze komt ook wel eens op Diereneiland in de Molenwijk, maar over Het Dierendok is ze enthousiaster: “Hier vind ik het nog wel wat gezelliger, want hier heb je veel meer dieren.” Vooral de geiten en kippen vindt ze erg leuk. 

Heel jammer

Even verderop zit Mischa samen met een vriendin in het zonnetje bij de buurtboerderij. Het vertrek van de dieren vindt ze echt zonde. Vol verbazing vertelt ze dat er juist het een en ander was opgeknapt: “Ze hebben toch ook dat huisje gebouwd waar ze drankjes verkopen, limonade en dergelijke. Ik hoorde het een paar weken geleden en toen had ik zoiets van; waarom? Het is toch ook van De Werf? Dus ik snap het niet. Ik zou dat heel jammer vinden.”

“Ik woon hier nu twee jaar en ik vind het heerlijk, ik heb ook in het centrum gewoond en dit vind ik ideaal. Het is superleuk voor de kinderen. Je kunt hier zitten, ze kunnen hier spelen. Die sluiting vind ik echt waardeloos. Ik miste de geiten al, die grote zijn al weg. Want ik weet dat ik hier met mijn zoontje kwam wonen en dat hij de eerste keer naar binnen ging en toen kwam er zo’n grote zwart witte geit aan en stond ineens voor hem en die was veel groter dan hem. Dus hij zette het op een rennen en begon te huilen. Nou elke dag weer proberen en nu gaat hij er lekker tussen zitten en vindt hij het geweldig. Kijk, zo leert hij ook om te gaan met die schapen en geiten.”

De grootste lol

Dat er plannen zijn om over enkele jaren het hele wijkje De Werf te gaan vervangen door een nieuwbouwproject roept bij Mischa ook vragen op want ze is juist zo positief over hoe de bewoners van De Werf nu deel zijn van de omgeving: “De jongens en meiden van De Werf maken de buurt schoon, ze doen reclamefolders in de bus, ze gaan met papierprikkers aan de gang en ruimen vuil op. Ze mankeren allemaal iets, maar zijn hartstikke vriendelijk, hartstikke leuk. Ze doen het met lol, want ze hebben de grootste lol. Het is gewoon fijn hier, je bent gewend aan die mensen ook door de buurt. Het is ook heel leuk dat je ze hier in Het Dierendok ziet en dat ze mee kunnen helpen en het hooi kunnen scheppen en de beestjes eten kunnen geven; dat is zoiets moois voor de bewoners van De Werf.”

Veranderingen

Bij het mededelingenbord van de buurtboerderij hangt een verklaring van een medewerkster van Cordaan over de veranderingen bij Het Dierendok. 

Als reden voor de verhuizing van de dieren wordt aangevoerd dat het aantal cliënten / deelnemers terugloopt, dat er geen nieuwe instroom is en dat in combinatie met de intensieve zorg die de dieren nodig hebben het niet meer haalbaar is dit op een goede manier te doen. Bij die redenering is misschien vergeten te vermelden wat het aandeel daarbij is van de dierenbeheerder die in dienst is van Cordaan. Deze medewerkster moet na het vertrek van de dieren gaan uitkijken naar een andere baan.

Voor de bewoners van De Werf die betrokken zijn bij Het Dierendok wordt gezocht naar een andere dagbesteding. Na het vertrek van de dieren zal de groengroep in de buurtboerderij trekken en krijgt het omliggende terrein een andere bestemming.

Waar heen?

Een goed onderkomen zoeken voor alle dieren van Het Dierendok is nog niet zo eenvoudig. De zwart witte geitjes hebben al onderdak gevonden op de kinderboerderij van Het Diereneiland in de Molenwijk. Ook de schapen gaan daar heen. Vier bruine geitjes gaan in de komende dagen naar een terrein bij het Ontmoetingsplein in het Amstelpark in Buitenveldert. 

Loopgans Moose is al in februari naar kinderboerderij De Pijp verhuisd. Ze had haar echtgenoot jaren geleden verloren en maakte in De Pijp kennis met loopgans Remy die nog maar net weduwnaar was. Het klikte zo goed dat Moose inmiddels hele dagen op de eieren van haar nestje zit. Remy houdt op enkele meters afstand een oogje in het zeil. 

Waar varken Jantje heen gaat, is nog niet bekend. Vanwege zijn wat hogere leeftijd lijkt hij niet makkelijk plaatsbaar. Ook de nieuwe plekken voor de pony’s, poezen, cavia’s en kippen zijn nog onbekend. De konijnen krijgen vrijwel zeker onderdak in het Amstelpark, maar dat kan nog even duren omdat daar eerst een konijnenheuvel moet worden aangelegd.

Toekomstige onderkomen in Amstelpark voor bruine geitjes van Het Dierendok
Remy, de nieuwe liefde van loopgans Moose in kinderboerderij De Pijp
Buurtboerderij Het Dierendok, Tegenhouderstraat 92 in Amsterdam-Noord