Column Stadsdeelbestuur door Yassmine El Ksaihi en luisteren naar de ervaringsdeskundige

Nieuws
Yassmine el Ksaihi
Yassmine el Ksaihi (Foto: )

In Noord zijn veel bewonersorganisaties actief, waar het stadsdeel mee samenwerkt. Zo is er bijvoorbeeld Amsterdam Noord Toegankelijk, het ANT. 

Afgelopen maand had ik de eer om de Knoop van Volten uit te reiken aan Wilhelmien Blankesteijn van het ANT, tijdens de viering van hun twintigste verjaardag. De Knoop van Volten is een Noordse onderscheiding, die we uitreiken aan mensen die zich langdurig hebben ingezet voor Noord.

Het ANT bestaat uit een aantal valide en mindervalide mensen en geeft gevraagd en ongevraagd advies over de bereikbaarheid, toegankelijkheid en bruikbaarheid van de openbare ruimte en gebouwen. Zulke groepen zijn erg waardevol voor Noord, maar ook voor mij als bestuurder. Zij zijn namelijk de ervaringsdeskundigen, dus zij hebben als geen ander de kennis in huis waar in de praktijk tegenaan wordt gelopen. 

Zo hebben ook andere waardevolle organisaties grote invloed op waar wij als gemeente op moeten letten. Ze belichten het perspectief van telkens andere groepen bewoners, en terecht. Zo hebben we ook de fietsersbond, die zich continu inzet voor fietsbelangen. Ook hun invloed is belangrijk: de veiligheid van fietsers is namelijk helaas nog steeds niet altijd standaard gewaarborgd. In theorie lukt het vaak wel, maar de praktijk is weerbarstiger.

De stadsdeelcommissie wijst mij vaak op omleidingen die weer eens niet goed zijn geregeld, verkeersborden die niet duidelijk zijn, of simpelweg blokkades zonder enige toelichting. Dat is erg frustrerend, ook voor mij zelf als bewoner uiteraard. Ja er gaat ook heel veel goed, zeker ook als je ziet op hoeveel plekken we aan de slag zijn in Noord. Maar dat is te makkelijk gezegd. Daarom ben ik na mijn start als stadsdeelbestuurder met deze organisaties om de tafel gegaan. De ervaringsdeskundigen delen hun kennis van de praktijk met mij en daardoor word ik scherper op de uitvoering. Waar gaat het goed, maar vooral: waar kunnen, moeten en willen we nog meer? 

Ik geloof in de kracht van onze bewoners, die zelf hun eigen leefomgeving en leefsituatie het beste kennen. Daardoor zien juist zij de kansen en uitdagingen in onze gedeelde openbare ruimte. Met die input maken we onze leefomgeving toegankelijk, veiliger en leefbaarder. Dat vraagt dus ook wat van de gemeente. We moeten immers opletten dat we zulke bewonersorganisaties niet overbelasten, met onze ambtelijke hokjes en onze trage systeemwereld, en juist veel meer kansen zien.

Mijn oproep is dan ook om niet bang te zijn voor de ervaringsdeskundigen. Ze zijn vaak terecht kritisch en leggen de vinger op de zere plek, maar dat doen zij, net als wij, om Noord een betere plek te maken. Dit zijn betrokken bewoners, die hartstikke redelijk zijn en goed snappen dat niet alles kan, maar wel hun belangen aankaarten bij ons. Dat is het minste waar ze recht op hebben en als wij hun zorgen en belangen serieus nemen, is een plek aan de bestuurlijke tafel meer dan logisch. Hun belangen zijn namelijk ook die van ons.

Door Yassmine el Ksaihi