In de wekelijkse Column van het Stadsdeelbestuur van Zunderdorp tot Molenwijk

Nieuws
Esther Lagendijk
Esther Lagendijk (Foto: Aangeleverd)

Het was maar goed dat het afgelopen zaterdag zulk prachtig voorjaarsweer was, want ik moest met de fiets op pad door heel Noord om twee prachtige bijeenkomsten te bezoeken. 

Eerst fietste ik vanaf Tuindorp Oostzaan naar het prachtige Zunderdorp voor de lancering van Voetbal Noord bij voetbalclub HBOK (Het Begon op Klompen), de aldaar gelegen voetbalclub. Voetbal Noord is een samenwerking tussen alle acht veldvoetbalverenigingen die het stadsdeel rijk is. 

Deze clubs lopen al jaren tegen dezelfde uitdagingen aan, en gaan nu dus samenwerken. Samen sta je immers sterker. Zo kunnen ze bijvoorbeeld met meerdere clubs tegelijkertijd een scheidsrechterstraining volgen en kunnen ze elkaar helpen met allerhande vraagstukken, zoals hoe ze omgaan met het tekort aan vrijwilligers. Alle besturen waren vertegenwoordigd op deze zonnige lenteochtend en ik mocht het officiële Voetbal Noord-bord onthullen dat binnenkort op alle clubs komt te hangen, als aanduiding van de samenwerking. Dat moest natuurlijk worden gevierd met taart en bruiswijn.

Buurtbudget

Vervolgens doorkruiste ik opnieuw het stadsdeel, dit keer op weg naar de Molenwijk. Daar werd de afsluitende bijeenkomst van Buurtbudget Molenwijk gehouden. Hier is een bedrag van 100.000 euro beschikbaar. In de verbouwde bibliotheek van de wijk was het een drukte van belang: ruim honderd buurtbewoners kwamen hun zegje doen. Zij hebben de afgelopen maanden twintig plannen ingediend. In totaal zou dat veel meer kosten dan het beschikbare budget, dus gingen bewoners die dag met elkaar in gesprek om te beslissen welke plannen uitgevoerd gaan worden. In groepen werd er druk overlegd om samen tot een top vijf te komen. Iedere groep kwam tot een mooi besluit, waardoor er nu een mooie lijst van initiatieven ligt. Door inzet en inspraak van bewoners wordt Molenwijk straks een nog fijnere plek.

Samen

Maar waarom doe ik nou verslag van deze bijeenkomsten op een zonnige zaterdag? Nou, beide staan voor mij symbool voor de solidariteit in Noord. Dat de voetbalverenigingen samen optrekken, elkaar helpen en zo samen sterker staan. Dat bewoners van de Molenwijk plannen hebben ontwikkeld door zich samen te verplaatsen in dat wat de mensen van de wijk het meest nodig hebben. Wat ze willen zien in hun wijk . Dáár gaat het om: bewoners denken echt niet alleen aan zichzelf, maar kunnen heel goed samen bepalen wat er belangrijk is voor Noord. Of het nu gaat om voetbal, om activiteiten in een buurt of om nieuwe picknickbanken. Daarom sta ik als bestuurder ook het allerliefste naast de bewoners en niet op afstand, want we moeten in Noord samenwerken aan een leuker, beter en nog fijner Noord. En dat kan het beste samen.

Column Stadsdeelbestuur