Samenwerkingsverband Voetbal Noord gaat officieel van start

Sport
Nog een van de Noordse clubs
Nog een van de Noordse clubs (Foto: Aangeleverd)

NOORD - De oprechte (en ook wat oudere) voetballiefhebber zal nog bekend zijn met clubnamen als KNSM en RKAV. Deze clubs speelden ooit op het Meeuwenplein met ingang aan de Fazantenweg. In Noord en Oostzaan waren ook clubs als MKZ, Flora, NOS, Buiksloot, BAC, Oostzaan, OVV en de Unie bekend. In Blauwe Zand waren dat TBS, SES, SESIJ, IJ-vogels en IJ-ster. 

Namen zoals deze genoemd werden in ‘Voetbal benoorden het IJ’ als een serie van Albert van der Vliet†. De tijden zijn danig veranderd. Het cliche ‘Niet iedere verandering is altijd een verbetering’ zal dan ook dezer dagen klinken als het samenwerkingsverband Voetbal Noord concreter gaat worden. 

Het is Stadsdeelbestuurder Esther Lagendijk die op 13 april het genoemde  samenwerkingsverband Voetbal Noord officieel zal lanceren.

Zeven Noordse voetbalverenigingen hebben hierin aangegeven dat ze op meer vlakken willen samenwerken om gedeelde problemen op te lossen. 

Met de onthulling van een bord op de poort van deelnemende club HBOK aan de Termietengouw 8, zal deze samenwerking officieel van start gaan.

Dezelfde problemen

Voetbalclubs in Noord hebben een sportieve concurrentie op het veld, maar kampen tegelijk met dezelfde problemen: te weinig vrijwilligers, trainers die opgeleid moeten worden, te weinig scheidsrechters, trainers die hele teams meenemen naar een andere club, incomplete teams.

Buiten het veld

Wat een aantal jaar geleden begon met een gezamenlijke flyer en wat gesprekken groeide bij clubs langzaam het besef dat samenwerken beter gaat dan alleen. 

Daarom hebben de zeven voetbalverenigingen (HBOK/tweede klasser, TOB/derde klasser, sv Kadoelen/vierde klasser, Volewijckers/vierde klasser, OSV/tweede klasser, De Meteoor/derde klasser en ASV De Dijk/eerste klasser) een intentieverklaring getekend. 

Voor het eerst gaan voetbalclubs in Amsterdam buiten het veld meer samenwerken onder de vlag van Voetbal Noord.

Lancering

Stadsdeelbestuurder Esther Lagendijk onthult een bord op de gevel van het gebouw van voetbalclub HBOK, aan de Termietengouw 8, waarop staat dat de club deelneemt aan Voetbal Noord. Gelijktijdig hangen de andere clubs hetzelfde bord op. 

Komende week uitgebreid nieuws over deze opvallende gebeurtenis.