‘Het zou niet moeten leiden tot onverschilligheid’

Algemeen
Jaap van Egmond, links, en Gerrit Paarlberg kijken met zorg naar de overburen aan de Schoorlse Gerbrandtslaan
Jaap van Egmond, links, en Gerrit Paarlberg kijken met zorg naar de overburen aan de Schoorlse Gerbrandtslaan (Foto: Ed Bausch)

BERGEN - Het ene park in Aagtdorp (het buurtschap tussen Bergen en Schoorl) bestaat al heel lang, het andere is heel nieuw. Bij chalet en caravanpark ‘Aagtdorperduinen’ zijn er strikte regels. De vereniging van eigenaren beseft dat het park in kwetsbaar gebied ligt en dat je met elkaar verantwoordelijk bent voor het terrein en de omliggende natuur. Daar zorgt het beheerdersechtpaar Jaap en Janet van Egmond ook wel voor, al 32 jaar. Tot volle tevredenheid van eigenaar en oud-Schoorlaar Gerrit Paarlberg en zijn broer. “Wij hadden een prima buur aan camping Bregman, aan de andere kant van de Gerbrandtslaan. We hielpen elkaar als er wat was en ook met de boomwallen en slootjes langs de weg. Maar ja, er waren geen opvolgers voor de camping.” Nu staan er recreatiehuizen tegenover hun recreatiepark in het gelid langs de weg, die aan die kant kaal is geworden, er zijn maar enkele bomen blijven staan van de oude boomwal. En onder de rook van de houtkachels in en naast de bungalows wappert nu de vlag van Landal Greenparks, een grote ondernemer in recreatieland. Die rook van het park ‘Berger Duinen’, dat is nu het moeilijke punt geworden.

DOOR: ED BAUSCH

“Rook vol fijnstof komt nu laag overwaaien”

“Wij vinden die bungalows en hoe het park is gebouwd echt niet zo verkeerd, dat had veel erger kunnen zijn.” Gerrit en Jaap zijn realistisch genoeg. Elders, ook in Schoorl, is te zien hoe huisjes pal naast elkaar staan, op de plekken waar eens de campings waren. Dat is voor velen in de omgeving niet een fijn beeld. Aan de keukentafel in het kantoortje van Jaap en Janet vertellen Gerrit en Jaap hun verhaal over de rook van de houtkachels van de overburen. “Vanuit 47 van de 72 bungalows daar komt die dus recht binnen in de tuintjes en de slaapkamers van de recreanten op ons park. Dat zijn alleen de eigenaren, want verhuren staan wij niet toe, en dat werkt heel goed. Maar die rook is voor velen hier nu een behoorlijke ergernis, naast de zorgen over de gezondheid. Want die rook zit barstensvol fijnstof, vooral de rook die uit de hele lage schoorstenen van de houtgestookte hottubs daar. Zoiets geloof je toch niet in deze tijd? ” Gerrit toont een prospectus van Landal, dat op haar site zegt het milieu hoog in het vaandel te hebben. “Kijk hier staat het: ‘Rookvrij recreëren op Berger Duinen’. Nou, dat gaat dan misschien op voor sigaretten. Maar kennelijk niet voor wat er uit de schoorstenen komt. Middenin kwetsbaar natuurgebied!”

Wist de gemeente er wel van?

Gerrit Paarlberg maakte al eerder bezwaar toen hij lucht kreeg van de houtkachels, de houtgestookte buitenhaarden en houtgestookte hottubs. “Toen er over de omgevingsvergunning voor het nieuwe park aan de overkant nagedacht moest worden was er toch al lang bekend dat houtkachels serieuze problemen geven voor omwonenden? Die discussie speelt al zeker tien jaar. Iedereen met een houtkachel denkt nu na over hoe het misschien nog wel kan, met controle op de uitstoot, met gebruik van ander hout. Of dat het gewoon niet past in deze tijd, waarin we dicht op elkaar wonen. 

Het is een groot item in de samenleving

Het is een groot item in de samenleving, heus niet alleen voor longpatiënten.” En dan kunnen hier zo maar ineens een aantal van de nieuwe bungalows vrij rook uitstoten, met hele lage schoorstenen?”

Op de tekening stond geen schoorsteen

Een foto toont aan hoe laag de schoorstenen zijn van de kachels voor de tuinen en hottubs. “Wij vragen ons af of de gemeente hier wel van geweten heeft.” In de prospectus van Landal voor haar nieuwe park in Schoorl zie je wel zo’n hutje met een hottub, maar niet een schoorsteen erop!” Een foto van een hottub in gebruik toont die wel. Die bungalows staan daar ook nog om het speelveld heen. Het kan toch niet anders of ook huurders op de Berger Duinen moeten hier verbaasd over zijn en er last van hebben. Dit is gewoon heel ongezond.” Paarlberg zegt dit ook omdat hij bestuurder was van het longfonds in Noord-Holland-Noord en dus echt wel weet waar hij het over heeft.

Ongewenste onverschilligheid

Gerrit en Jaap beseffen heus wel dat de tijd verandert. “Maar je hoeft elkaar toch niet in de weg te zitten?” Gerrit is geboren op het terrein in Schoorl, dat grenst aan de Kanaaldijk. Zijn vader liet er koeien grazen. Jaap moest als jonge jongen ‘slechten’, de koeievlaaien opruimen. “Later kreeg dit deel van het bezit de bestemming ‘recreatie’ en zo zijn hier de caravans en chalets gekomen. Daar zijn gewone mensen heel blij mee, want ze zijn betaalbaar en we koesteren de landelijke sfeer.” Die zie je terug op het park in het grote speelveld en een veld met spannend natuurbeheer, waar Jaap veel plezier beleeft aan het onderhoud. De receptie van Landal Berger Duinen verkoopt intussen het hout voor de huurders van de bungalows. 

Comité

Op Aagtdorperduinen ontstaat nu een comité vanuit de recreanten. Die gaan dan opnieuw en stelliger de vraag voorleggen aan de gemeente en Landal: “Een verschil in visie op recreëren is prima, maar dat hoeft toch geen onverschilligheid voor elkaar op te leveren?”

Rook