Rubriek Scoronlo: ‘Zoektocht naar het kamplied’

Nieuws
Zoek mee..
Zoek mee.. (Foto: (Stockfoto))

Scoronlo is de cultuur-historische vereniging van Schoorl, Groet en Camperduin.

“Als het sein klinkt “Uit de veren”, Tingeling / Haasten wij ons in de kleren, Tingeling / t Eerste werk is tonnen legen / Dekens vouwen, slaapzaal vegen / Snel een cigaret gekregen, Tingeling.”

Kamp Schoorl

Dit is het eerste couplet van het kamplied van Kamp Schoorl. Het gaat over de dagelijkse bezigheden van de gevangenen. De kleindochter van een gevangene kwam via het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies in het bezit van de liedtekst. Ze vroeg aan Scoronlo wie de tekstdichter was en op welke melodie het lied werd gezongen.

Drie versies

In ons onderzoek naar het kamplied doken nog drie versies op. Twee daarvan hebben twee coupletten meer. Bij één versie stond de naam “Jurgens”, bij een andere “Letterie”. Waarschijnlijk zijn dat niet de namen van de tekstdichter, maar van hen die het lied opschreven. Nergens wordt de melodie van het lied vermeld. Waarschijnlijk werd het gezongen op een melodie die iedereen kende. Een expert op het gebied van het Nederlandse (kleinkunst)lied kent geen liedje met coupletten van vijf regels, eindigend met het woord “tingeling” of iets dergelijks. Ook bij de Liederenbank, een database met liedteksten van het Meertens Instituut, is het kamplied onbekend. Navraag via de lotgenotenorganisaties van de kampen Westerbork en Neuengamme bleef tot nu toe zonder resultaat. Ook een oproep via de Facebookpagina Oud Schoorl, Groet en Camperduin was tevergeefs.

Zoektocht gaat voort..

We zoeken dus verder. Wel hebben we ideeën over de melodie en wat dat “Tingeling” doet in de tekst. Daarover hopen we meer te vertellen in het Scoronlo Jaarboek 2024 of 2025. Kan iemand ons meer vertellen over het kamplied of over de leefomstandigheden in het kamp? 

Reageer dan via documentatieteam@scoronlo.nl.

Meer lezen: Rodi.nl/Bergen

Rubriek Scoronlo