Advies voortgang planvorming Oude Hof

Nieuws
Wouter Hubers, links, heeft net het advies aan wethouder Ernest Briët overhandigd.
Wouter Hubers, links, heeft net het advies aan wethouder Ernest Briët overhandigd. (Foto: Habrofotografie)

BERGEN - De Kijklaan geeft - vanaf het begin van de Eeuwige Laan - een zicht door en op het Oude Hof. Je ziet meteen waarom de rechter in maart het beroep van de Stichting Behoud Bouwkunst Bergen gegrond verklaarde en een streep zette door de verleende vergunning voor uitbreiding van horeca-activiteit. De situatie geeft al jaren discussie. De uitspraak lijkt nieuwe stilstand in te luiden, maar schijn bedriegt. Het was juist in vredige gezamenlijkheid dat Behoud Bouwkunst Bergen, Cinebergen en blooming vorige week vrijdag een brochure aanboden aan wethouder Ernst Briët.

door Ed Bausch

Eensgezindheid

Vijf jaar lang bleef het stil. Twee bestuursleden van de stichting Behoud Bouwkunst Bergen, voorzitter Wouter Hubers en secretaris Hans Epskamp, vragen nu aan de gemeente om dat bestemmingsplan van 2018 maar te laten rusten en aan iets nieuws te gaan werken. “Nou, zo ver ben ik niet”, zei de wethouder nadat hij de fraaie brochure met het advies in ontvangst had genomen. Maar heel blij toonde hij zich wel over de eensgezindheid die hij aantrof. Eensgezindheid die dan misschien op de een of andere manier moet leiden tot een uitkomst uit de impasse over het parkeren in het gebied.

Parkeerprobleem

Eensgezindheid over het herstel van de talrijke Rijksmonumenten in het natuurpark is er wel. “En dat is ook nodig.” Dan gaat het over de eilandenstructuur, de stenen bruggen, de slangenmuur, de tuinhuisjes, de verslonzende zichtlijnen, de kattenbergen, de poort, de wallen en het Rondeel, om maar een paar dingen te noemen. Dat allemaal naast de monumentaliteit van de bomen. Het was Heer van Bergen Studler van Surck die in 1643 begon met de aanleg. “Natuurlijk is het gebied door de eeuwen heen doorontwikkeld. Dat kan ook niet anders, zoals er in deze eeuw de Burcht van de scouting en de paardenbak bij zijn gekomen. Wij zijn ook niet tegen verdere doorontwikkeling met de wens van blooming voor openbare horeca. Zeker niet. Maar Behoud Bouwkunst Bergen vraagt aandacht voor zorgvuldigheid en daarom willen we graag helpen bij de planvorming. En bepalend daarbij is of je de verkeersbewegingen en het parkeren kunt oplossen.”

Voor iedereen

Honderd parkeerplaatsen moeten er zijn in of vlakbij het Oude Hof. En dat moet passen in een visie voor het gebied. “Die visie ontbrak en die moet er wel komen.” Dus is er nu dat fraaie boekje, met ook adviezen en scenario’s. Het is gratis te lezen onder ‘producten’ op de site van de stichting Behoud Bouwkunst Bergen: sbbb-nh.nl. Informatief en lezenswaardig met bovendien een mooie selectie van schilderijen van de schilders die er hun ‘Bergense School’ hebben gegrondvest en een recent gedicht van Maria Barnas. Het doet iedereen beseffen hoe uniek dit gebied is, nu al zolang. Hopelijk gaat de huidige eendracht effect hebben.

Cover van de brochure.