4 en 5 mei Verhalenherdenkingstochten

Nieuws
Agnes Audier bij de bunker waar het laatste optreden van de tochten plaatsvindt
Agnes Audier bij de bunker waar het laatste optreden van de tochten plaatsvindt (Foto: Ed Bausch)

BERGEN - “Ja, het gaat om de herinnering, stilstaan bij de Tweede Wereldoorlog en de gevolgen. Maar ook het besef, oorlog gaat maar door, ook al is het nu niet hier. Maar mensen elders ervaren de dagelijkse ellende die hier destijds was. En de gevolgen die ze heel lang met zich mee zullen slepen. De verbinding met de mensen die nu of in de afgelopen decennia, waar ook ter wereld, oorlog hebben ervaren. En toch ook de kracht van hoop laten zien, in dans, theater, muziek en verhalen.” Dat is wat Agnes Audier en haar medewerkers willen laten zien en horen op 4 en 5 mei, met de Verhalenherdenkingstochten op en rond het voormalige vliegveld van Bergen. “Want helaas gaat de wereldwijde kettingreactie die de Tweede Wereldoorlog opriep nog altijd door.”

door Ed Bausch

Fietsen op en rond het voormalige vliegveld van Bergen

Het is een gebied dat nauwelijks is ontsloten. En dat is wel jammer, want het is uniek qua landschap en geschiedenis. De Verhalenherdenkingstochten vinden plaats middenin het broedseizoen. Maar we doen alles natuurlijk in respect voor de natuur, dus we kregen toestemming. We kunnen alleen niet het rondje helemaal maken, van de Philisteinse Molen terug naar het Ecodorp, waar het vertrekpunt is, bij de herberg vlak achter de entree tot het terrein. Want dat is in deze periode een kwetsbaar stukje natuur, met ook nauwelijks een pad er doorheen. Dus het laatste optreden is bij een bunker, voorbij de molen. Daarna zijn er drankjes en tapas, de molenaars doen de molen speciaal open. In geval van slecht weer kunnen we het programma als een plan B uitvoeren op het terrein van het Ecodorp.”

Kinderen heel welkom

In de herberg vertelt Agnes over de aankomende tochten. Ze bedenkt ze, organiseert de financiële middelen, nodigt de artiesten uit, heeft de gidsen van de Historische Vereniging Bergen enthousiast gemaakt. “Dit is echt wel iets dat bij mij past, altijd op zoek naar verbinding. Dat was al zo toen ik culturele antropologie studeerde en dat is gebleven. Dit is wel een programma naar mijn hart. En ik vind het heel belangrijk dat ook kinderen, samen met hun ouders iets meemaken zoals dit. Ik zie bij de aanmeldingen al veel kinderen op de lijst staan. Per keer mogen er maximaal vijftig fietsers vertrekken.

Verhalen, dans, theater, muziek onderweg

Het programma vermeldt optredens, her en der verspreid over prachtige plekken in het gebied. Dan kom je meesterverteller Wijnand Stomps tegen, die je even in een andere wereld brengt. Violiste Ute Apfelstedt strooit als ‘Passionflower’ vioolmuziek over het land, met haar stem erbij. De dansers van de Groundbreakers beelden de waarde van vrijheid uit. Mimespeler Hakim Traïda verbindt zijn eigen oorlogsverleden met dat van toen in Nederland. Operazangeres Maria de Moel en musicus Mark Fonds komen met geluidsfragmenten. Er is meer dans, onder de noemer ‘Vlucht’. De Bergense regisseuse Maya Link onderzoekt samen met het duo Galbi de nooit vertelde verhalen van haar Joods-Irakese familie. De kinderen van musicalschool Mille Stelle zingen bij de laatste bunker liedjes over vrijheid.

Kaartjes

Er zijn op beide dagen tochten om 13.00, 13.30, 14.00 en 14.30 uur. Onderweg door het open gebied zijn er toiletvoorzieningen. Een kaartje kost 5 euro inclusief de hapjes en drankjes bij de molen, kinderen en tieners fietsen gratis mee. Kaarten zijn te verkrijgen bij galerie Tha Banque, Plein 29 in Bergen of via http://verhalentour.wixsite.com/wereldwijd of misschien nog ter plekke bij de entree van het Ecodorp, Groeneweg 14.