Column Blik van Co: ‘Opruiing over Tata Steel blijft maar doorgaan’

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Dennis Mantz)

Op 14 december 2022 heeft Extinction Rebellion met zo’n dertig actievoerders het hoofdkantoor van Vattenfall bezet in Amsterdam. Ze eisen sluiting van het bedrijf op het terrein van Tata Steel omdat Vattenfall gas levert aan de staalfabriek en als die sluit zal Tata ook moeten sluiten, zo was de redenering van deze actiegroep. 

Ook in opdracht van Greenpaece en Urgenda heeft Intelligence Group berekend dat als Tata Steel wordt gesloten, de overgrote meerderheid van de werknemers binnen zeer korte tijd alweer een nieuwe baan hebben. Ook voor de indirecte werkgelegenheid, die de staalfabriek met zich mee brengt, zou een sluiting nauwelijks gevolgen hebben. 

Zowel voor de staalarbeiders als voor de indirecte werkgelegenheid kunnen zij na sluiting van de fabriek zélfs kiezen uit meer dan tien verschillende banen op hetzelfde niveau. Welke banen dat zijn, zeggen zij er niet bij. Deze “bewering” is een vieze losse flodder, mogelijk ingegeven door Greenpeace en Urgenda, want zij hebben opdracht gegeven voor dit rapport. 

De duizenden werknemers van Tata Steel en vele werknemers bij de toeleveringsbedrijven blij maken met een dooie mus is een smerige trap onder de gordel. Totaal geen onderbouwing en zeer verwerpelijk. 

Als Tata Steel door deze acties sluit, voorzie ik grote armoede in heel Noord-Holland

Maar er was nog meer afgelopen week over Tata Steel. Ook Frisse Wind.nu gaat maar door met haar opruiing. Tata Steel kan een claim van honderden miljoenen euro’s tegemoet zien van omwonenden die op tal van manieren schade ondervinden van Tata Steel. Volgens Frisse Wind.nu betalen we de rekening met onze gezondheid én we betalen de kosten voor schade, schoonmaak en extra onderhoud. Van waardedaling tot de kosten van een verhuizing, steeds weer terugkerende schoonmaakkosten, extra verfwerk, gevelonderhoud, schade en onderhoud aan ventilatiesystemen, extra reiniging en onderhoud van de auto of schade aan zonnepanelen.

Daarnaast hebben mensen last van angst en stress of simpelweg het verlies van woonplezier..., aldus Frisse Wind.nu. Is dit niet een vorm van terrorisme, onder het mom van klimaatactie? Ik word doodziek van alle opruiing over de staalfabriek en als Tata Steel door deze acties gesloten zou moeten worden, dan voorzie ik grote armoede in heel Noord Holland.

Co Backer

jalbacker741@telfort.nl