Column wethouder Jaqueline Dorenbos: ‘Gezond bewegen in het groen’

Column
Jaqueline Dorenbos
Jaqueline Dorenbos (Foto: Rene Kuipers Fotografie)

Het is lente en dat is goed te merken. Overal zie je het jonge groen aan struiken en bomen. Als dan ook nog het zonnetje schijnt is het heerlijk om er op uit te trekken en een wandeling te maken. Voor je gezondheid is het heel goed om dertig minuten te bewegen per dag. Niet alleen voor het lichaam, maar ook voor de geest. Als je beweegt, maak je je hoofd leeg en krijg je weer nieuwe energie.

Gelukkig zijn er in Beverwijk heel wat plekken waar je fijn kunt wandelen. We hebben een aantal mooie parken waar je kunt ontspannen. Helaas heeft storm Poly vorig jaar ook in de parken veel schade aangericht. Het zal een tijd duren voordat nieuwe, jonge bomen weer dezelfde uitstraling hebben als de oude. Toch biedt het planten van bomen ook kansen. We kunnen meer variatie aanbrengen door verschillende soorten te planten. Dan zijn bomen minder gevoelig voor ziektes. En ze trekken diverse soorten insecten en vogels aan. Bovendien ziet zo’n gevarieerde aanplant er aantrekkelijk uit.

Klimaatverandering

De afgelopen jaren merken we steeds meer van de gevolgen van de klimaatverandering: drogere periodes met hogere temperaturen, maar ook periodes met veel wateroverlast. Groen absorbeert water en biedt bescherming tegen hitte. Daarom is het belangrijk dat er meer groen komt. 

Plesmanweg

Dat pakken we op bij projecten, zoals nu bij de herstructurering van de Plesmanweg. Daar komen tweehonderd bomen extra. Hoe geweldig zal het zijn als een groen bladerdak de weg over een paar jaar een totaal andere uitstraling geeft. In de toekomst gaan we steeds meer groen toevoegen, zodat je in elke wijk een gezond wandelingetje in het groen kunt maken. Dan kunnen ook bewoners die wat verder van de parken af wonen, toch gezond bewegen in een groene omgeving.