Geen brug te ver voor de Bintangs

Nieuws
Frank legt de wethouder uit hoe je een gitaar bespeelt.
Frank legt de wethouder uit hoe je een gitaar bespeelt. (Foto: Siem Weterings)

BEVERWIJK - Inwoners van de IJmond die nog nooit van de Bintangs hebben gehoord zijn waarschijnlijk import. De band bestaat al ruim 62 jaar en is de oudste rockband uit ons land. Veel oudere jongeren zijn opgegroeid met de muziek van de Bintangs. Welke fan was er niet bij toen ze in 1976 op een platte kar op de parkeerplaats bij Het Hoge Duin in Wijk aan Zee een concert gaven? Toen kon dat nog zonder de regeltjes die er tegenwoordig zijn.

Door Siem Weterings

Midden in de nieuwe wijk Binnenduin heeft de gemeente een grote vijver aangelegd om het water te reguleren. Daarover is een ruim 55 meter lange wandel- en fietsbrug gebouwd. Op initiatief van een bewoner heeft de brug de naam Bintangsbrug gekregen. Afgelopen woensdagavond heeft de frontman van deze fameuze rockband, Frank Kraaijeveld, samen met wethouder Ali Bal de brug officieel geopend door de naam te onthullen. De brug heeft niet alleen de naam van de band. Kunstenaar Harriët van Beek heeft in het ontwerp van de leuning een verwijzing naar de band opgenomen.

Frank Kraaijeveld heeft onder andere met zijn broer Artie in 1961 de Bintangs opgericht. In 1972 ging hij even vreemd met de band ‘Kraaijeveld’ (Mona Lisa), maar sinds 1974 is hij weer de stuwende kracht van deze Beverwijkse formatie. In de loop der jaren zijn er veel wisselingen geweest, zo’n 48 verschillende bandleden. Frank: “Deze brug is voor al deze Bintangs.” Samen met Dagomar Jansen, Burt van der Meij en Marco Nicola vormt Frank de bezetting van de laatste jaren. Ze treden nog steeds op, 11 mei staan ze op podium Laurentz in Heemskerk.

De opening werd bijgewoond door een paar honderd fans en belangstellenden die de kou en modder trotseerden om het mini-concert bij te wonen dat de Bintangs gaven na de onthulling. De gemeente had er niet veel ruchtbaarheid aan gegeven want als er meer dan 500 fans zouden komen hadden ze bij zichzelf een vergunning moeten aanvragen en dat kost geld. Wel hadden ze snel de fietspaden naar de brug geasfalteerd zodat er meteen gebruik gemaakt kon worden van de fietsroute die via de Creutzberglaan naar Wijk aan Zee gaat. Jammer dat ze de vijftien meter puin van De Banne vergeten zijn. Het werd een unieke gebeurtenis voor veel fans, want dit was het enige concert in 62 jaar waar geen bier te krijgen was.