Fotografiecentrum ISOO viert 10-jarig bestaan met expositie

Cultuur
De opening door wethouder Cecilia Weel in 2014.
De opening door wethouder Cecilia Weel in 2014. (Foto: Thea Olivier)

BEVERWIJK - Tien jaar geleden nam de werkgroep Fotografie de glazen locatie aan het Stationsplein in Beverwijk in gebruik. Deze werkgroep van enthousiaste vrijwilligers waren al enige tijd bezig met het organiseren van onder andere exposities, lezingen en workshops op het gebied van fotografie. Dit alles onder de vleugels van Stichting Kunst & Cultuur Beverwijk.

In 2016 is ISOO - hét centrum voor fotografie in de regio IJmond - een zelfstandige stichting geworden die zich tot op de dag van vandaag inzet om de mooie kunst van het fotograferen op allerlei manieren te faciliteren en onder de aandacht te brengen bij zowel beginners als gevorderden.

Tien jaar

Al tien jaar promoot ISOO fotografie als kunstvorm, daarnaast zijn ze net zo hard bezig met het delen van kennis en passie voor fotografie. Het delen liep in het begin voornamelijk door het fotocafé, een gezellig samenzijn met gelijkgestemden. Precies waarvoor ISOO is opgericht.

De behoefte aan een ruimte waar fotoliefhebbers elkaar konden ontmoeten ontstond op afterparty’s van de stadsfotograafverkiezingen. René Beentjes - toen nog voorzitter van de Stichting Kunst en Cultuur Beverwijk -, professioneel fotografen Michel Mulder en Hans van der Mast en stadsfotograaforganisator Jan Aardenburg vonden gelukkig snel een ruimte via de NS.

Exposities vormen een belangrijke bijdrage in de stimulans van fotografie. Net als de door Hans van der Mast opgerichte fotoclubs en niet te vergeten diverse cursussen (vele speciaal voor kinderen) en lezingen. Er is met de exposities altijd getracht om zoveel mogelijk specialismen van fotografie te laten zien, zowel van amateurs als van broodfotografen.

Expositie

Natuurlijk verdient het decennium vol fotografie-activiteiten extra aandacht. Daarom opent ISOO het seizoen van 2024 met een knaller: een expositie die een reis door de afgelopen tien jaar fotografie biedt. De expositie omvat een diverse verzameling foto’s, variërend van grote projecten zoals Wonderland en Monumenten in Beeld, tot lezingen, workshops en andere activiteiten die ze hebben georganiseerd. 

imPRESSIONS

Speciale aandacht gaat uit naar het imPRESSIONS project. Het imPRESSIONS richt zich op het vastleggen van evenementen op het gebied Kunst, Cultuur, Sport en Welzijn in de regio. Deze wisselende groep vrijwilligers presenteert een overzicht van foto’s gemaakt bij evenementen van het afgelopen jaar. 

De expositie 10 jaar ISOO en imPRESSIONS is te zien op de zaterdagen van 2 maart tot en met 6 april van 13.00 tot 16.00 uur.