Overstappen naar Vellesan kan

Partnerbijdrage
Jelle van Werkhoven, afdelingsleider vmbo onderbouw.
Jelle van Werkhoven, afdelingsleider vmbo onderbouw. (Foto: Ed Geels Fotografie)

HAARLEM - Leerlingen die van hun huidige havo- of mavo willen of moeten overstappen naar de mavo of het vmbo, krijgen daarvoor alle kansen op het Vellesan College. Het is onder bepaalde voorwaarden nu ook mogelijk om van 3 havo over te stappen naar 4 mavo en dus in het volgende schooljaar in de examenklas te starten.

“Als je van 1 of 2 mavo over wilt of over moet stappen naar een 2 of 3 vmbo kaderklas, kun je naar het Vellesan College”, vertelt Jelle van Werkhoven, afdelingsleider vmbo onderbouw. “Ook leerlingen die van havo naar mavo moeten, kunnen bij ons vaak in een klas hoger terecht en verliezen dus geen studiejaar. Voor leerlingen in 3 havo die moeten overstappen bestaat nu ook de mogelijkheid om, in overleg, in het nieuwe schooljaar op het Vellesan in de mavo eindexamenklas te starten. Dan heb je dus direct na de derde klas havo de kans om hier bij ons in 4 mavo je diploma te halen.”

‘Overstappen is altijd lastig’

“Overstappen is altijd lastig, zeker als dat noodgedwongen is”, gaat Van Werkhoven verder. “Het is voor zo’n leerling vaak een grote tegenslag dat de studie op de school van hun keuze niet gelukt is. Wij zorgen er daarom voor, dat een leerling die naar ons overstapt de gelegenheid krijgt hier een goede start te maken. We leggen daarbij de nadruk op wat ze al kunnen en waar ze nog goed in kunnen worden. Belangrijk, want ze hebben door tegenvallende resultaten vaak alleen te horen gekregen waar ze niet goed in waren. Daarnaast maken we ze duidelijk dat de studies die ze na het vmbo in het mbo kunnen doen, veelal dezelfde zijn als na de mavo. Het vmbo heeft wat dat betreft zelfs een voordeel, want door de praktijkgerichte vakken die je hier volgt, sluit het vmbo bij heel veel mbo-studies beter aan dan de mavo.