De gemeenteraadsverkiezingen komen eraan

Algemeen
Tweeëntwintig kandidaat raadsleden op het bord, en misschien zelfs wethouders.
Tweeëntwintig kandidaat raadsleden op het bord, en misschien zelfs wethouders. (Foto: Aart Tóth)

CASTRICUM – Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart mogen alle Castricummers hun stem uitbrengen. Om de Castricummers goed te informeren, zijn er politieke cafés, debatavonden in het gemeentehuis en op het strand, een FNV-debat, politieke bijeenkomsten, een Castricums Kieskompas en aandacht in de media via het Castricums Nieuwsblad en Omroep Castricum. En nu beginnen dan ook de campagnes. 

Aart Tóth en Loen van Gulick

De inwoners van Castricum, Akersloot, Limmen, Bakkum en De Woude hebben met al deze informatiebronnen ruim de gelegenheid hun keuze te bepalen. Veel informatie is terug te lezen op www.rodi.nl. Wie nog niet stil stond, bij het feit dat de verkiezingen eraan komen, wordt sinds deze week aangestaard door 22 personen die vanaf het verkiezingsbord vragen om je voorkeursstem. 

Democratie

Mike Nagtegaal is sinds 2021 pastor in de Corneliusparochie van Limmen. Daarvoor werkte hij bij defensie, waar hij leerde hoe waardevol het is, dat wij in een land leven met een democratie. Dat mogen we wel koesteren, vindt hij, door gebruik te maken van ons stemrecht. Bij zijn keuze voor een kandidaat, houdt hij rekening met wat voor hem belangrijk is: gelijke kansen voor iedereen, ook de minder bedeelden. 

Lid van een stembureau

Als lid van een stembureau krijg je het verkiezingsproces van dichtbij mee. Van vroeg in de ochtend tot de laatste stem, ben je aanwezig. Daarna begint het tellen. Angela Hof deed hier al vaak aan mee, ook als plaatsvervangend voorzitter. Ondanks dat ze nog maar 34 is, heeft ze al bij meer dan tien verkiezingen geholpen. Destijds begon ze als stemmenteller. Dit jaar zal ze voor het eerst lid zijn van het hoofdstembureau: “Lokale politiek vind ik erg interessant, en het is leuk om op deze manier weer eens wat anders te zien van de verkiezingen.”

En welke onderwerpen spelen dan een rol in de verschillende kernen van gemeente Castricum? Woningbouw, duurzaamheid, het al dan niet jaarrond uitbaten van de strandpaviljoens, een nieuwe plek voor de bioscoop, een eventueel nieuw integraal kindcentrum, windmolens, hoogbouw, cameratoezicht, woningen voor statushouders, verduurzaming van woningen, het weren van auto’s in het centrum, kernenergie, kunst en cultuur, een rotonde bij Noord-End en het vuurwerkverbod, zijn voorbeelden van zaken waar de gemeenteraad over gaat. 

En de bestemming van de Zanderij, wat een belangrijk onderwerp is voor agrariër Arnold Res. Zijn familie heeft al meer dan 140 jaar een bloembollenland in dit gebied. Nu wordt er in de lokale politiek gesproken over een nieuwe bestemming. Het is nogal wat, dat er van bovenaf wordt gesproken over de plek waar je bent geworteld, en waar je de toekomst van je kinderen en kleinkinderen voor je zag. “Een goede communicatie vanuit de toekomstige gemeenteraad met de inwoners, is daarom het allerbelangrijks,” zegt Arnold.

Voorkeursstem

Betrokken Castricummer en verslaggever Aart Tóth: “Veel mensen stemmen op de bovenste kandidaat van de uitverkoren partij. Heb je echter een voorkeur voor een persoon, maak dat dát vakje rood. Niet zo moeilijk, gewoon even aandacht erbij. Voorkeurstemmen zouden kunnen betekenen dat er in de volgorde van de kieslijst wat verandering komt.”

Weet je nog niet op welke partij je wilt stemmen? Vul het Kieskompas in, en krijg hulp bij je keuze (castricum.kieskompas.nl). Het advies van Aart Tóth: “Nog geen keuze gemaakt, ga dan maar eens een halfuurtje voor zo’n verkiezingsbord staan.”