Volop in de bloemen en glimmend van trots: het nieuwe college met Beems,  Binnendijk, Slettenhaar en Brouwer.
Volop in de bloemen en glimmend van trots: het nieuwe college met Beems, Binnendijk, Slettenhaar en Brouwer. (Foto: Aart Tóth)
Verslag

Nieuw college geïnstalleerd

Algemeen

CASTRICUM – Ze hadden zich al voorgesteld vrijdag 13 mei in de tuin van Kapitein Rommel en ook het coalitieakkoord gepresenteerd. Toen nog als ‘onbeëdigde wethouders’. Donderdag 19 mei werd hier een vervolg gegeven met de installatie door burgemeester Toon Mans. Vooraf werd het coalitieakkoord kritisch besproken in de nieuwe gemeenteraad. 

Door: Aart Tóth

Na opening door de burgemeester was het opnieuw Roel Beems die eigenlijk hetzelfde verhaal afstak als bij de presentatie van het coalitieakkoord bijna een week eerder, maar nu aan collega raadsleden en zittend college. Ook de overige fractievoorzitters uit de coalitiepartijen VVD, GroenLinks en CDA staken hun verhaal af of de verdeling van de portefeuilles.

Als trekker van de coalitiebesprekingen werd beleidsambtenaar Mirjan van der Horst, door Roel Beems even in het zonnetje gezet vanwege haar tomeloze inzet in de begeleiding van die coalitiebesprekingen en collegevorming. Daarna werd er gelukkig veel gelachen en kregen de verschillende fracties de gelegenheid te reageren om het coalitieakkoord, waarbij over het algemeen veel lof klonk en hoofdstukken, die politieke partijen die niet deel uitmaakte van het nieuwe college, veelal positief op reageerden. In die reacties ging het veelal over de plannen omtrent woningbouw waarin is afgesproken in toekomstige woningbouwprojecten een 40% norm aan te houden omtrent sociale woningbouw. De PvdA vond dat die norm ook al moest gaan gelden voor al afgesproken projecten, wat openbreken van afspraken zou inhouden.

Reacties

Rob Dekker, fractievoorzitter VVD, kon zich zeer vinden in de woningbouwplannen van het college, maar vond de inzet van 1.000 woningen in vier jaar van dit college een grote uitdaging. Daarbij merkte hij op, “Dat de plannen van woningbouw op Schulpstet hem wel aanspraken, als er maar een antispeculatie clausule op zit bij sociale koopwoningen. Gerard Brinkman van GroenLinks vond de ambitie van meer isoleren van bestaande woningen, zoals het plan is, een prachtig uitgangspunt. Hij verwachtte 3.000 woningen te isoleren in de gemeente tijdens de regeerperiode nieuwe college. Elize Bon van het CDA vond de inzet van de coalitiepartners op participatie, sociaal domein, schuldsanering en geestelijke gezondheid een pluspunt. Daarbij is de inzet voor openbare toiletten, ondersteuning van vrijwilligers en een hospice in de gemeente een goed speerpunt. De PvdA vulde daarbij nog even aan dat het met de Dorpshartplannen toch wel snel moet worden gekeken naar de Burgemeester Mooijstraat om deze te upgraden. Uiteraard kwam ook de overweg Beverwijkerstraatweg ter sprake, waar nogmaals werd verkondigd dat de discussie over randwegen achter ons ligt en er alleen wordt gesproken over een Noordelijke ondertunneling. Vanuit de oppositiepartijen waren er naast de positieve opmerkingen uiteraard aanbevelingen de plannen bij te schaven, waarbij het nieuwe zwembad natuurlijk weer ter sprake kwam.

Tekst gaat door onder de afbeelding>>


Een voltallige raad en afgeladen tribune tijdens de installatie van het nieuwe college. (Foto: Aart Tóth)

Installatie

Daar ging het eigenlijk natuurlijk om, de installatie van de nieuwe wethouders. Dat gaat niet zomaar, daar zitten allemaal wettelijke handelingen aan vast. Is een wethouder van onberispelijk gedrag, woont hij in de gemeente, zijn er nevenfuncties en zo meer. Na vier geheime stemmingen ging de raad er mee eens de wethouders te installeren. Daarvoor werd raadslid Roel Beems even apart toegesproken door Toon Mans over het twaalfjarige raadslidmaatschap van Roel en zijn inzet daarbij in het belang van Castricum en zijn inwoners, wat een Koninklijke onderscheiding waard bleek. Daarna de installatie en beëdiging van de nieuwe ploeg wethouders ten weten Roel Beems, Valentijn Brouwer, Paul Slettenhaar en Falcun Binnendijk, die daarbij werden bedolven onder bloemen en felicitaties. Scheidend wethouder Ron de Haan kreeg in zijn afscheid speech de handen op elkaar met het uitreiken van een wisseltrofee voor een raadslid. Na nog enkele agendapunten werd al later op de avond deze heugelijke avond afgesloten met een drankje en hapje om tegen middernacht huiswaard te gaan, met het nieuwe college onder leiding van burgemeester Toon Mans in het achterhoofd.

Afbeelding
‘Het contrast maakt het mooi en spannend’ Algemeen 23 jun, 12:02
Afbeelding
Marie’s Mannen bij De Oude Keuken Uit 23 jun, 12:00
Afbeelding
Er gloort hoop voor boeren in onze provincie Algemeen 23 jun, 11:53
Afbeelding
Veel te zien en te doen in het atelier van Madeleine Freyée Atelierbezoek 22 jun, 21:14
Afbeelding
Kapotte spullen? Duurzaam advies? Kom naar Repair Café Algemeen 22 jun, 15:17
Afbeelding
Expositie in De Kemphaan: Onder de Huid 2 Uit 22 jun, 14:46
Afbeelding
Handbaldames Meervogels zoeken teamleden Algemeen 22 jun, 13:42
Afbeelding
800 doelpunten bij het Zilveren Hert Toernooi Algemeen 22 jun, 10:00
Afbeelding
Atelierbezoek bij Madam Art Video 21 jun, 11:41
Afbeelding
Fanatiek vanaf het eerste uur: Patrick Kingma Algemeen 21 jun, 10:08
Afbeelding
Topsporter Mo Maso motiveert bij Triatlon Castricum Algemeen 21 jun, 10:07
Afbeelding
Nieuw talent onder triatlon vrijwilligers Algemeen 21 jun, 10:07
Afbeelding
4e Editie Full of Life Triatlon in cijfers Algemeen 21 jun, 09:59