Column

Het spreekuur van dierenarts Marjolein

Column
Ondeugende teckel steelt voor de vierde(!) keer chocola.
Ondeugende teckel steelt voor de vierde(!) keer chocola. (Foto: Dominika Roseclay via Pexels)

CASTRICUM - Dierenarts Marjolein werkt bij Dierenkliniek Castricum en schrijft elke twee weken een column voor Nieuwsblad Castricum en Nieuwsblad Uitgeest. Deze week een column over een wel heel ondeugende teckel.

De telefoon gaat. Ik krijg de eigenaresse van een teckel, met waarschijnlijk de beste neus van Noord-Holland, aan de lijn. Ze vertelt het probleem. Ik hoor door de telefoon heen dat het schaamrood op haar kaken staat. Het is namelijk de vierde keer dat ze belt met hetzelfde probleem in één maand tijd. Ze had het hele huis nagelopen en wist zeker dat er niets meer zou zijn! Maar de teckel had het toch voor elkaar gekregen. Dit keer had ze het gevonden in een tas in de kledingkast van de dochter. Voordat mevrouw doorhad waar de teckel was, had ze al snel alles opgegeten. We spreken af dat ze direct komt en ondertussen weten zowel baasje als hond wat er gaat gebeuren. We geven haar een prik en je ziet de misselijkheid opkomen.

Chocola kan erg giftig zijn voor honden. Chocola bevat cacao en in cacao zit theobromine. Theobromine kan zorgen voor vergiftigingsverschijnselen bij honden. Bij milde verschijnselen gaat de hond braken en krijgt diarree. Ook kan een hond meer gaan drinken en plassen. Bij ergere vergiftigingen wordt de hond onrustig en opgewonden. Ze kunnen spierrillingen, hartkloppingen en epileptische aanvallen krijgen. In een later stadium kan een tekort aan kalium in het bloed ontstaan en door het hoge vetgehalte in chocola kan zich een ontsteking van de alvleesklier ontwikkelen. Honden kunnen overlijden als gevolg van de hartritmestoornissen en ademhalingsproblemen. Hoe giftig chocola is voor een hond ligt aan de hoeveelheid cacao die erin zit en het gewicht van de hond. Hoe puurder de chocola hoe gevaarlijker.

Nadat alle chocola is uitgebraakt, geef ik mevrouw nog actieve kool mee naar huis. De teckel moet dit opeten, zodat het eventuele al ingenomen chocola met giftige stoffen kan neutraliseren. Een week later kwam mevrouw bij ons langs met een hele grote doos chocola. Wat een gelukje! Ons team vindt chocola namelijk ook heel erg lekker.