Een verrassende versnapering

Column
Honden en katten zijn goede speurneuzen. Verstop losse voorwerpen dus goed.
Honden en katten zijn goede speurneuzen. Verstop losse voorwerpen dus goed. (Foto: Unsplash)

CASTRICUM - Dierenarts Marjolein werkt bij Dierenkliniek Castricum en schrijft elke twee weken een column voor Nieuwsblad Castricum en Nieuwsblad Uitgeest. Deze week een column over een wel heel bijzondere versnapering voor een labrador.

Wat zeg je van een lekker stukje touw of zo een overheerlijke kastanje, eikel of haarborstel? Heerlijk toch! Ondanks dat wij er niet aan moeten denken, zien wij in de praktijk de raarste dingen voorbij komen! Honden die een barbecuespies eten met stokje en al. Sokken, handschoenen, AirPods, ze zijn de revue allemaal al gepasseerd. Katten die hele speelballetjes, muisjes, naalden, noten, kerstversiering en planten verorberen alsof het de heerlijkste lekkernij is die ze ooit gehad hebben. Maar uiteraard niet geheel zonder risico. 

Deze vreemde voorwerpen, of zoals wij ze deftig in het latijn een corpus alienum noemen (CA), kunnen darmen doorboren, verstopping veroorzaken en schade aanbrengen aan het maag-darmkanaal. Vaak blijft je huisdier braken en heeft hij erge buikpijn. Ze gaan dan soms ook in bidhouding staan. Als we er op tijd bij zijn, kunnen we het dier proberen te laten braken zodat het vreemde voorwerp hopelijk mee uitgespuugd wordt. Als dat niet lukt of als het een gevaarlijk voorwerp is, kunnen we met een röntgenfoto of echo bepalen waar het vreemde voorwerp zich bevindt. Afhankelijk van de ernst en plaats proberen we het tijdens een operatie te verwijderen. Vaak gaat dit goed, maar het kan best ook wat risico’s met zich meebrengen. Tijdens mijn studie was er een man met een leuke slanke vrouw waarvan hun labrador zich had aangeboden met alle tekenen van een verstopping in de darmen. Op de röntgenfoto was goed te zien dat er zich iets in het darmkanaal had opgehoopt. Het arme beestje bleef onophoudelijk braken. De hond werd met succes geopereerd en wat bleek? Het was een grote damesonderbroek! Aan de uitdrukking op het gezicht van mevrouw was duidelijk te zien dat meneer iets had uit te leggen! 

Het beste advies: ruim alles goed op wat een gevaar kan opleveren voor je huisdier, helemaal als je niet wilt dat de dierenarts deze voorwerpen ziet.