Een oor minder

Column
Met name witte katten zijn gevoelig voor plaveiselcelcarcinoom.
Met name witte katten zijn gevoelig voor plaveiselcelcarcinoom. (Foto: Pexels)

CASTRICUM - Dierenarts Marjolein werkt bij Dierenkliniek Castricum en schrijft elke twee weken een column voor Nieuwsblad Castricum en Nieuwsblad Uitgeest. Deze week een column over kat Luna die met plaveiselcelcarcinomen naar de kliniek kwam.

Vandaag staat er een operatie op het programma voor de oren van Luna, een hele lieve kat van twaalf jaar oud. Helaas zal ik vandaag allebei de oorschelpen van Luna moeten amputeren. Zij heeft aan beide oren een vorm van huidkanker namelijk een plaveiselcelcarcinoom.

Een plaveiselcelcarcinoom is een kwaadaardige tumor die we regelmatig zien en kan ontstaan door veelvuldig verbranden van de huid door de zon. Hierdoor zien we de tumor met name ontstaan op plaatsen waar de zon goed kan doordringen tot op de huid. Met name de dunbehaarde en witte huiddelen zijn heel gevoelig. We zien deze tumor ook meer bij witte katten. Het probleem begint vaak met kleine korstjes en beschadigingen van de huid op de oren en de neusrug. Op andere plaatsen van de huid zien we vaker woekeringen.

De plekjes kunnen in de winter weer herstellen, waardoor het probleem lang onopgemerkt kan blijven. Elk jaar worden de ontstekingen erger. Wanneer je allerlei korstjes en plekjes op de oorranden of neus opmerkt, is het belangrijk om dit te laten onderzoeken en er bijvoorbeeld biopten van te laten nemen.
Als het proces lang genoeg kan doorgaan, dan kunnen er hele stukken van de oren of de neus weggevreten worden. Bij de neus kunnen ook ineens bloedingen gezien worden. Het insmeren van dunne huiddelen met watervaste zonnebrand die geschikt is voor dieren kan de tumor helpen voorkomen.

We nemen vandaag bij Luna de tumoren en een deel van de oorschelpen weg. De tumor kan in het weefsel soms doorgroeien dus moeten we de tumor ruim wegnemen. Alhoewel Luna misschien iets minder mooi naar huis gaat, kan ze gewoon horen, heeft ze geen pijn meer en blijft ze verder hopelijk heel lang gezond.