Eigentijdse Matteüs Passie ontroert publiek

Nieuws
De eigentijdse Matteüs Passie ontroerde het publiek.
De eigentijdse Matteüs Passie ontroerde het publiek. (Foto: aangeleverd)

CASTRICUM - Zaterdag 23 en zondag maart hebben een koor, solisten en een muzikaal ensemble van De Witte Duif Castricum onder leiding van Marianne Beitler de Matteüs Passie van Piet van Midden en Gerard van Amstel opgevoerd. Deze moderne muzikale vertolking van het lijdensverhaal van Jezus doet in vele opzichten denken aan de beroemde Matteüspassion van Bach, zowel door de muziek als door de persoonlijke en aangrijpende teksten naar het evangelie van Matteüs. De passie werd opgevoerd in de Dorpskerk Castricum en de Protestantse kerk Limmen.

De passie begon met een ouverture, uitgevoerd door het ensemble bestaande uit gitaar, klarinet, fluit en piano. Daarna volgde een reeks aria’s en koorliederen die op persoonlijke en indringende wijze het verhaal van de laatste dagen van het leven van Jezus vertelden. De liederen werden afgewisseld met gesproken teksten, vrij naar het evangelie van Mattheüs. De kracht van het verhaal werd versterkt doordat de passie vier beschouwende liederen bevat die zijn geschreven op muziek van vier koralen van Bach’s Matteüspassion. Het persoonlijke en bijzondere karakter werd nog verder onderstreept doordat De Witte Duif een lied aan de passie had toegevoegd waarin Maria, de moeder van Jezus, staat te huilen naast het kruis waaraan haar zoon hangt. Het publiek was diep ontroerd.

De passie wordt nog een laatste keer door De Witte Duif opgevoerd op 3 april, 20.00 uur in de abdij van Egmond. Voor deze uitvoering kun je je, zolang er plaatsen beschikbaar zijn, inschrijven via de website van de abdij: www.abdijvanegmond.nl/matteus-passie-in-de-abdijkerk. De toegang is gratis.