Extinction Rebellion niet welkom bij installatie Ben Tap

Nieuws
Protesteren mag alleen vóór het gemeentehuis.
Protesteren mag alleen vóór het gemeentehuis. (Foto: archief)

CASTRICUM - Extinction Rebellion Castricum (ER) is donderdag niet welkom in het gemeentehuis als de nieuwe burgemeester Ben Tap geïnstalleerd wordt. Dat liet de gemeente Castricum woensdag weten. 

ER eiste 13 maart in een gesprek met met waarnemend burgemeester Karen Heerschop dat de gemeente Castricum binnen twee weken de klimaat- en ecologische noodtoestand uitroept. Zo niet, dan zou de installatie van de nieuwe burgemeester donderdagavond 28 maart aangegrepen voor een protest. ‘Protesteren mag, maar de orde van een vergadering verstoren niet’, liet de gemeente in een officiële reactie weten. 

In de reactie wordt verder gesteld dat burgemeester Heerschop in het gesprek aangaf dat dit een vraag is die thuishoort bij de gemeenteraad en dat de burgemeester daar niet zelfstandig toe kan besluiten. Dit is ook schriftelijk bevestigd aan Extinction Rebellion Castricum. Daarbij zijn ook de mogelijkheden om een voorstel aan de raad voor te leggen kenbaar gemaakt. ER heeft laten weten daar geen gebruik van te maken. 

Voor het gemeentehuis

Daarnaast is aan ER te kennen voor het gemeentehuis wél te mogen protesteren. Wanneer de openbare vergadering toch verstoord wordt, neemt de gemeente ‘passende maatregelen’. 

Wat vooraf ging

Extinction Rebellion Castricum diende ruim twee jaar geleden een burgerinitiatief in. De gemeenteraad werd daarin verzocht de klimaat- en ecologische noodtoestand uit te roepen en alles te doen wat in haar macht ligt om biodiversiteitsverlies te stoppen en de uitstoot van broeikasgassen zo snel als mogelijk terug te brengen naar netto nul. 

Het voorstel is behandeld in de gemeenteraad op 17 februari 2022. Het voorstel haalde het niet en werd bij meerderheid van stemmen door de gemeenteraad verworpen. 

Gesprek met nieuwe burgemeester

De nieuwe burgemeester van Castricum, Ben Tap, heeft aangegeven na zijn installatie graag in gesprek te gaan met Extinction Rebellion Castricum.