In Limmen slaat de ‘prikkoorts’ toe

Nieuws
Er komen vele handen aan te pas voordat een mozaïek klaar is.
Er komen vele handen aan te pas voordat een mozaïek klaar is. (Foto: Henk de Reus)

LIMMEN – Komende zaterdag starten de Bloemendagen in Limmen. Het dorp is dan weer opgesierd met prachtige mozaïeken, gemaakt van hyacintenbloempjes, een traditie die al meer dan 65 jaar bestaat. Voordat de mozaïekstukken aan de weg worden gezet, is het hard werken geblazen. Iedereen is bevangen door de prikkoorts en draagt zijn steentje bij. Het is altijd weer een verrassing welke onderwerpen er zijn bedacht.

Door Henk de Reus

De redactie bracht een bezoek aan het prikteam ‘Moet van Loek’ op. In 2022 en 2024 mochten zij de zilveren tulp in ontvangst nemen. Ook dit jaar zorgde illustrator Alex Stuifbergen voor het ontwerp. Hij prikt zelf mee. Alex: ‘’Twee dames van de prikploeg werken in de zorg en vonden dat er aandacht voor dit thema moet komen. Het mozaïek bestaat uit vier panelen van elk 1 vierkante meter. De tekst is over de vier panelen verspreid.” Meer verklapt Alex niet. Het is een ongeschreven regel dat er van de ontwerpen niets naar buiten komt voordat de bloemmozaïeken vrijdagavond aan de weg worden gezet.

Elles Rijs is een van de dames die op het idee kwam voor dit thema. Ze werkt zelf bij ‘Prettig thuis’ van Zorgbalans. Ook verricht ze, net als haar zus Olga, vrijwilligerswerk bij ‘Thuisbij’, een dagbesteding voor mensen met dementie. Elles: ‘’Er is sprake van afbraak in de zorg. Er kwijnen heel wat oudere mensen weg door eenzaamheid. Ze wonen vaak in een huis waarin ook een gezin terecht zou kunnen. Iedereen moet maar thuis blijven wonen en verzorgingshuizen zijn er bijna niet meer. Sociale contacten met leeftijdgenoten zijn er daardoor nauwelijks.’’

Terwijl ze dit vertelt, prikt ze telkens drie hyacintenbloempjes op een speld en doet deze in een bak. Verderop prikt Alex de Bloempjes op de juiste plaats op het mozaïek.

Aanstaande zaterdag is het moment suprême en worden de prijswinnaars in Vredeburg bekend gemaakt. De vakjury beoordeelt de werkstukken op kleurcombinatie, afwerking, idee en algemene indruk met een cijfer tussen 1 en 10. Het kan wel eens reuze spannend worden.

Op elke speld worden drie hyacintenbloempjes vastgeprikt.
Alex prikt de spelden met hyacintenbloempjes op het mozaïek.