Het Chanson offensief van zangeres Tess Merlot

Algemeen
Volgens zangeres Tess Merlot is de tijd nu rijp voor het Franse Chanson.
Volgens zangeres Tess Merlot is de tijd nu rijp voor het Franse Chanson. (Foto: Ronald Speijer)

Het uitgaansleven wordt weer opgestart en het chanson is momenteel populairder dan ooit. Gunstige tijden dus voor de Haagse Tess Merlot. Daarom stort de zangeres zich vanaf nu volledig op haar zangcarrière.

Marc Tangel

“Nee, dit had ik niet verwacht”, antwoordt Tess op de vraag of ze de opleving van het Chanson vijf jaar geleden zou hebben voorzien. “Ik knok hier in feite al sinds 2012 voor, want zo lang zing ik al Chansons. En in 2014 ben ik begonnen met een website over dit genre, het chansonoffensief, waar ik iedere week artikelen schreef over de achtergronden van liedjes en interviews deed met bijvoorbeeld Zaz of Julien Clerc. Daar probeerde ik mee te bereiken dat het vuur weer aangewakkerd zou worden, maar die site werd vooral gelezen door mensen die die liefde al lang hadden”. De kentering kwam dit voorjaar, met het succes van Barbara Pravi op het songfestival, gevolgd door het ‘Chansons!’ programma van Matthijs van Nieuwkerk en Rob Kemps op NPO 1. “Ik denk dat daarmee een heleboel mensen zijn bereikt die helemaal niet wisten dat ze dit misten”, glundert Tess. “Ik heb altijd al geroepen dat deze groep er was. En niet alleen ouderen, ook mensen van mijn leeftijd en misschien zelfs jongeren, die een latente behoefte hebben aan Franstalige muziek. Alleen heeft dat nooit tot uiting kunnen komen en nu opeens is het alom aanwezig. In oktober en november ging het helemaal los. Soms speelden we vijf shows in de week”. 

Keuze

De lock-down die het uitgaansleven vanaf december verlamde had Tess niet zien aankomen, maar toch besloot ze precies in deze periode volledig voor de muziek te kiezen. “Naast zingen werkte ik ook vier dagen in de week bij een communicatiebureau in deze stad. Dat was sinds oktober niet meer te combineren. Op zondagavond kwam ik vaak kapot thuis en dan moest ik maandagochtend weer fris aan de slag. Dat werkte dus niet. Ik merkte zelfs dat ik ging opzien tegen de shows, terwijl daar juist mijn passie ligt. Uiteindelijk was het dus een logische keuze”. 

Eigen liedjes

Sindsdien staat het leven van Tess volledig in het teken van muziek. Momenteel werkt ze vooral aan het schrijven van eigen liedjes. “Waar ik tot voor kort in de laatste uren van mijn dag nog snel een nummer zat af te schrijven, kan ik daar nu de tijd voor nemen”, merkt ze op. “Ik hoop dit jaar veel muziek uit te brengen. Voorlopig geen volledig album, want dat past niet meer in deze tijd, maar ik verwacht wel om de zes a zeven weken een nummer te droppen. Op die manier blijf je goed zichtbaar”.

Trots

De eerste jaren van haar carrière zong Tess veel liedjes van anderen. Inmiddels treedt ze vooral op met eigen werk. Een overstap waar ze nog altijd trots op is. “Mijn Chansons kunnen qua kwaliteit niet tippen aan het werk van Brel, maar je moet ergens beginnen. Het is belangrijk dat het mensen aanspreekt, terwijl ik mijn verhaal kan vertellen en niet alleen een relikwie uit het verleden breng. De manier waarop ik zing over mijn liefde, over onze ontmoeting, dat is universeel. Het is wel mijn muziek, maar nu heb ik ook het gevoel dat ik het kan vertellen van persoon tot persoon. Zo heb ik nog een aantal liedjes uit 2013 waarvan ik ooit overtuigd was dat ik er nooit meer iets mee zou doen. Die ga ik nu alsnog zingen, want ik ben toch wel trots op wat ik toen heb geschreven”. 

Presenteren

Tess krijgt het druk de komende tijd. Naast optredens in het land staat er ook nog een leuke samenwerking met Omroep West op de agenda. “Vanaf zondag 3 juli presenteer ik daar negen weken lang mijn eigen chansonprogramma ‘Enchanté’ tussen 12.00 en 14.00 uur”, meldt ze opgetogen. Ook komt er dit voorjaar bij dezelfde omroep nog een Podcast over het Chanson uit met Tess als muzikale gids. De zangeres kijkt dankbaar terug op de Franstalige zegetocht van de afgelopen maanden: “Dit alles heeft mij enorm geholpen met mijn missie. Eindelijk hangt het Frans in de lucht!”.