Blazen aan het Spui eert componist Rob Goorhuis

Algemeen
Syrene Saxofoon quartet
Syrene Saxofoon quartet (Foto: Heidi de Gier)

Van 18 tot en met  22 mei organiseert Blazen aan het Spui, platform en podium voor symfonische blaasmuziek in Den Haag, een meerdaags festival met componist Rob Goorhuis (Amsterdam, 1948) als centrale componist en gastprogrammeur. 

Na het eerste succesvolle festival rond componist Johan de Meij in 2018 wilde Blazen aan het Spui wederom een Nederlandse componist uitnodigen die het publiek meeneemt in zijn muzikale wereld. Naast werk van Goorhuis zelf klinkt er muziek van zijn inspiratiebronnen zoals Bach, Beethoven, Franck en Schubert. Het festival is een kennismaking met de fascinerende wereld van de blaasmuziek en legt tegelijkertijd de verbinding met symfonische muziek en eigentijds gecomponeerde muziek.

Bijzondere band

Dit alles wordt uitgevoerd door musici met wie Rob Goorhuis een bijzondere band heeft zoals dirigent Danny Oosterman en het Nationaal Jeugd Fanfare Orkest, het Syrène Saxofoonkwartet, het Ruysdael Kwartet en de solisten Femke IJlstra (saxofoon), Perry Hoogendijk (tuba) en Rodin Rosendahl (euphonium). 

Diverse locaties

Verder programmeert Blazen aan het Spui toonaangevende orkesten zoals de Koninklijke Muziekkapel van de Belgische Gidsen en de Koninklijke Harmonie van Thorn. Het merendeel van de concerten vindt plaats in de nieuwe concertzaal Amare in Den Haag. In de Kloosterkerk en Paleiskerk plaatst Blazen aan het Spui de muziek van Goorhuis in de context van de orgel- en kamermuziekliteratuur. 

Toewijding

“De muziek van Rob Goorhuis is bij het grote publiek onbekend, maar zit in het DNA van duizenden Nederlandse blazers. Met zijn componeertalent heeft hij een niet te onderschatten bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de blaasmuziek. Hij componeert met evenveel toewijding voor de dorpsfanfare als voor professionele solisten en orkesten”, zegt Twan Dubbers, initiatiefnemer van Blazen aan het Spui.

Talentontwikkeling

Een belangrijk onderdeel van festival Blazen aan het Spui is talentontwikkeling. Rob Goorhuis coacht jonge componisten tijdens workshops. Ook is er een componistenpracticum met het Orkest van de Koninklijke Marechaussee, dat ook een dirigentenmasterclass verzorgt onder leiding van dirigent Ivan Meijlemans. 

Ontmoeting

Het festival biedt een podium aan blazersensembles bestaande uit jonge professionals en conservatoriumstudenten. In Theater de Vaillant organiseert Blazen aan het Spui een ontmoeting tussen Haagse blazers van diverse nationaliteiten samen met Theaterfanfare Kunst voor het Volk.

Parade naar Amare

Tijdens het festival wordt ook een eerder vanwege corona afgelaste activiteit ingehaald; de Parade naar Amare. Honderden amateurmusici trekken vanuit de stad richting Amare en brengen voor het nieuwe cultuurpodium gezamenlijk het werk ‘De Verovering van Amare’ ten gehore. Dit doen ze onder leiding van componist Sarif Tribou met begeleiding van de slagwerkers van Percossa.


Festival Blazen aan het Spui is een activiteit van stichting Buccina Den Haag. Doelstelling van de stichting is de ontwikkeling en promotie van hoogwaardige symfonische blaasmuziek.
Meer informatie over het festival is te vinden op de website www.blazenaanhetspui.nl
Tickets: Dagkaart voor zaterdag 21 mei kost 35 euro (concerten in Kloosterkerk en Amare). Dagkaart voor zondag 22 mei: 45 euro (concerten in Paleiskerk). Losse tickets voor de concerten zijn beschikbaar.
Kaarten zijn te bestellen via de website www.amare.nl