Moska Maqsoodi wint Haagse Kartiniprijs 2022

Algemeen
De overhandiging van de prijs met rechts de winnares
De overhandiging van de prijs met rechts de winnares (Foto: gemeente Den Haag)

De winnaar van de Haagse Kartiniprijs 2022 is Moska Maqsooid. Dat maakte wethouder Arjen Kapteijns (Emancipatie) verleden week bekend. 

Moska Maqsoodi houdt zich dagelijks bezig met onderwerpen als huwelijksdwang, eer-gerelateerd geweld en achterlating. Al meer dan dertien jaar zet Moska zich in als vrijwilliger, participatiewerker en sleutelpersoon voor het empoweren van vrouwen op verschillende gebieden. Ook werkt ze aan het doorbreken van taboes en maakt ze eer- en gender gerelateerde thema’s bespreekbaar en agendeert ze actuele onderwerpen. De Kartiniprijs is een gemeentelijke emancipatieprijs die jaarlijks wordt uitgereikt. Met deze prijs wil Den Haag álle Haagse inwoners inspireren en stimuleren. Andere genomineerden waren Coöperatie Eva en Aynur Dogan. 

Hard nodig

De Kartiniprijs werd dit jaar voor de zestiende keer uitgereikt. Volgens Kapteijns is de prijs nog altijd hard nodig: “Vrouwen hebben de laatste decennia een inhaalslag gemaakt als het gaat om opleiding en werk, maar we kijken nog steeds tegen een achterstand van vrouwen in de samenleving aan. Er is nog veel werk te doen, ook in Den Haag!”

Trainen

Tijdens de coronacrisis merkte Moska dat vrouwen behoefte hadden aan contact en steun. Om deze reden is ze al snel begonnen met het opzetten van WhatsApp groepen en het trainen van vrouwen om online tools te gebruiken. Zij maakte ook YouTube filmpjes voor haar doelgroepen en ontwikkelde belcirkels.