GGD Haaglanden start met vaccinatie apenpokkenvirus

Algemeen
Afbeelding
(Foto: pixabay)

GGD Haaglanden start in opdracht van het ministerie van VWS met vaccineren tegen het apenpokkenvirus. Mensen, die het meeste risico lopen om besmet te raken met het apenpokkenvirus, ontvangen als eerste een uitnodiging voor een vaccinatie. Donderdag 21 juli zijn de eerste uitnodigingen verstuurd.

Op donderdag 21 juli waren er 67 bevestigde besmettingen met het apenpokkenvirus in Haaglanden. Het virus lijkt voor de meeste mensen niet gevaarlijk, maar kan dodelijk zijn voor mensen met een heel zwakke afweer. Omdat het aantal bevestigde gevallen blijft toenemen, ook internationaal, is het belangrijk dat er bij klachten wordt getest. Het advies is om bij een besmetting drie weken in isolatie te gaan. Daarnaast is het dringende advies om geen intiem contact te hebben als je een risicocontact bent, óók als je bent gevaccineerd.

Annette de Boer Directeur Publieke Gezondheid GGD Haaglanden is blij dat er nu kan worden begonnen met vaccineren tegen het apenpokkenvirus. “Dit is echt in het belang van de publieke gezondheid.”

Eerste groep

Op dit moment zijn veruit de meeste bevestigde besmettingen geconstateerd bij mannen die intiem contact hebben met andere mannen. Daarom is besloten om voor de vaccinatie als eerste de groep mannen uit te nodigen die seks hebben met mannen en PrEP- medicatie gebruiken. Daarna zal een bredere groep een uitnodiging krijgen. Het is overigens niet mogelijk zelf een afspraak te maken voor een apenpokkenvaccinatie.