Waterschap bereidt Den Haag voor op klimaatverandering: meer waterbergingen en versterken van duinen

Algemeen
Dijkgraaf Piet-Hein Daverveldt van het Hoogheemraadschap van Delfland.
Dijkgraaf Piet-Hein Daverveldt van het Hoogheemraadschap van Delfland. (Foto: Bart van Vliet)

De gevolgen van klimaatverandering beperken. En zelf maatregelen nemen om klimaatverandering zoveel mogelijk tegen te gaan. Daar werkt het Hoogheemraadschap van Delfland aan. Ook in Den Haag. Daar was het waterschap bijvoorbeeld betrokken bij de aanleg van het Molenvlietpark: een recreatief gebied dat ook 60.000 kubieke meter regenwater kan opvangen. Dijkgraaf Piet-Hein Daverveldt: “Zo kunnen we piekbuien makkelijker opvangen. En zorgen dat iedereen droge voeten houdt.”

Door Maarten Vromans

“De warme dagen eind oktober. De natte tweede helft van september. En de droogte en hittestress in augustus en juli. Iedereen merkt: het weer in Nederland verandert”, zegt Piet-Hein Daverveldt, dijkgraaf van het Hoogheemraadschap van Delfland. Hij ziet de laatste jaren de extremen in ons weer toenemen. Een voorbeeld: in de zomer van dit jaar regende het heel lang niet; het water in de Rijn stond historisch laag. Maar twaalf maanden eerder was het andersom. Toen overstroomden beken en rivieren in Limburg juist door hele hevige buien.


Het waterschap bereidt zich daarom al heel lang voor op de gevolgen van klimaatverandering. “Dat is nodig om ook in de toekomst veilig in het gebied van Delfland te kunnen wonen, werken en recreëren”, stelt Daverveldt. “Inwoners van Den Haag merken nu nog niet dat de zeespiegel stijgt als zij een dagje naar het strand gaan. En als het water in 2050 twintig of dertig centimeter gestegen is, zien ze dat verschil ook nog niet. Maar eind deze eeuw staat de zee misschien al een meter hoger. Dat is duidelijk merkbaar en daarom moeten we onze kust blijven versterken.” “Want”, stelt de dijkgraaf, “de duinen langs de Zuid-Hollandse kust moeten meegroeien als de zee blijft stijgen. En ook de waterkeringen in Scheveningen en Kijkduin moeten op den duur worden versterkt.” Samen met de gemeente Den Haag en Rijkswaterstaat maakt Delfland daarom plannen voor het versterken van de duinen. Over een tijd gaan ze ook samen nadenken hoe de boulevard en haven van Scheveningen er rond 2100 uit moeten zien. “We moeten ruimte reserveren voor toekomstige maatregelen om de kust te versterken.”

Water opvangen

“We doen ons uiterste best om ervoor te zorgen dat iedereen in Delfland droge voeten houdt”, zegt Daverveldt. Dat wordt in de toekomst een steeds grotere uitdaging, geeft hij toe. Want niet alleen de zee stijgt. De regen wordt ook steeds heviger. “Als een bui zoals die vorig jaar in Limburg viel een keer op Den Haag valt, dan zullen ook hier woningen, bedrijven en wegen fors beschadigd raken.” Om de regen uit die ‘piekbuien’ op te vangen, legt Delfland onder andere waterbergingen aan. Zoals in het Molenvlietpark in Den Haag; dat ligt tussen familiepark Drievliet en Landgoed Vredenoord.

Molenvlietpark

Het Molenvlietpark is onderdeel van de Rotterdamse Baan, de nieuwe verbindingsweg tussen knooppunt Ypenburg en de Centrumring van Den Haag. Het is een recreatief gebied voor publiek maar het kan ook 60.000 kubieke meter water opvangen. “Dat is een aardige slok”, illustreert Daverveldt. “Maar het is niet genoeg. We hebben in Delfland meer waterbergingen nodig. Daarnaast moeten we in Den Haag knelpunten in het grachtensysteem oplossen. Dan kunnen we overtollig water dat niet in de bodem kan worden vastgehouden, makkelijker laten wegstromen naar zee.”

Tegels eruit

Vasthouden van water is echter eerste prioriteit. Inwoners van Den Haag kunnen er zelf voor zorgen dat water makkelijker de bodem in kan zakken. Door de bestrating in hun tuin, of de tegels voor hun huis, te vervangen door groen. Dat ziet er mooier uit en is in de zomer koeler; want tegels houden hitte vast. “Bewoners kunnen ook een regenton kopen, om het water dat op hun dak valt op te vangen. Dan komt het niet op straat of in het riool terecht. Maar ze kunnen ook kiezen voor een groen dak op hun schuurtje, huis of flat, voor een geveltuin of een groene gevel. Tot slot kunnen scholen hun pleinen vergroenen. Zo kunnen inwoners van Den Haag zich, samen met het waterschap, aanpassen aan de gevolgen van klimaatverandering.”

Productie groen gas

Delfland wil natuurlijk zelf zo min mogelijk bijdragen aan klimaatverandering. Daarom neemt het waterschap maatregelen om CO2-uitstoot te verminderen. Bijvoorbeeld door inkoop van groene stroom, de productie van groen gas op de afvalwaterzuiveringsinstallatie Houtrust en het plaatsen van 6.000 zonnepanelen op afvalwaterzuiveringsinstallatie Harnaschpolder.

Wat doet een waterschap?

Een waterschap beheert het water in een bepaald gebied. Delfland wordt omgrenst door de kust tussen Scheveningen en Hoek van Holland, de Nieuwe Waterweg tot Rotterdam en de lijn Lansingerland - Leidschendam. Het waterschap zorgt ervoor dat er voldoende en schoon oppervlaktewater is en dat je beschermd bent tegen te veel water. Een waterschap is een overheidsorganisatie.