Ruim 160.000 euro aan energiecompensatie gedoneerd aan inwoners in financiële nood

Algemeen
Wethouder Mariëlle Vavier maakte donderdag de officiële eindopbrengst bekend in het stadhuis. Dit deed zij samen met Sanne ten Bokkel Huinink, directeur Fonds 1818 en Scarlett Zwartkruis, directeur Sociale Fondsen Den Haag.
Wethouder Mariëlle Vavier maakte donderdag de officiële eindopbrengst bekend in het stadhuis. Dit deed zij samen met Sanne ten Bokkel Huinink, directeur Fonds 1818 en Scarlett Zwartkruis, directeur Sociale Fondsen Den Haag. (Foto: pr)

Veel meer Hagenaars dan vooraf werd verwacht, hebben hun energiecompensatie van 190 euro gedoneerd aan Sociale Fondsen Den Haag. Wethouder Mariëlle Vavier maakte donderdag de eindopbrengst van deze campagne bekend: €167.204,64.

Directeur Scarlett Zwartkruis van Sociale Fondsen Den Haag dacht bij de start van de energiecompensatie campagne misschien 10.000 euro binnen te krijgen. Maar gaandeweg de campagne bleken veel stadsgenoten bereid om met hun donatie anderen te helpen. “Dit eindbedrag had ik nooit verwacht en hiermee kunnen we zoveel mensen helpen, het is gewoon ongelooflijk mooi! We zijn alle donateurs zeer dankbaar voor hun gift en voor het vertrouwen in SFDH”, zegt Zwartkruis. Fonds 1818 heeft de eindopbrengst van deze campagne verdubbeld tot aan een maximaal bedrag van 50.000 euro. Zwartkruis: “En daar zijn wij als stichting erg dankbaar voor.”

Oproep

Sociale Fondsen Den Haag riep in november inwoners van Den Haag op om hun energiecompensatie te doneren als ze die zelf niet nodig hadden. Met het geld worden mensen met acute financiële problemen geholpen, bijvoorbeeld door een achterstallige rekening te betalen. Inwoners met een laag inkomen konden ook nog energietoeslag aanvragen via de gemeente om rond te komen.

Financiële problemen

Nu de eindopbrengst veel hoger is dan verwacht kunnen heel veel mensen en gezinnen worden geholpen, stelt Sociale Fondsen Den Haag. Hierdoor kan worden voorkomen dat er nog meer financiële problemen en/of schulden bij de cliënten ontstaan.

En die hulp is nodig want volgens Sociale Fondsen Den Haag zijn er schrijnende verhalen genoeg. Door het afbetalen van een rekening hopen ze die juist te verminderen of zelfs te voorkomen. 

De aanvragen voor hulp komen via samenwerkende hulpverleners binnen. Sociale Fondsen Den Haag zag al maanden dat de voorschotnota’s qua bedragen zo erg omhoog waren geschoten dat mensen daardoor andere rekeningen ineens niet meer konden betalen.

Kwetsbare gezinnen

De cliënten van Sociale Fondsen Den Haag zijn onder andere kwetsbare eenoudergezinnen uit de armste wijken van Den Haag, chronische zieke mensen met hoge medische kosten, studenten, tot aan senioren die hun partner hebben verloren en er helaas financieel niet meer uitkomen. Haagse burgers in financiële nood kunnen niet zelf een aanvraag indienen maar kunnen met hun hulpvraag wel terecht bij de XL Servicepunten van Wijkz of de Helpdesk Geldzaken van de gemeente Den Haag.

Dankbaar

Directeur Scarlett Zwartkruis bedankte tijdens de bekendmaking van het eindbedrag op het stadhuis Fonds 1818 voor de fijne samenwerking en natuurlijk ook de wethouder voor haar inzet op het gebied van armoede plus het bekendmaken van het totaalbedrag. “En ik ben vooral erg dankbaar voor het vertrouwen dat alle donateurs in onze stichting hebben, zodat wij daar veel mensen mee kunnen gaan helpen in 2023.”