Massagesalon in Haagse wijk Laak gesloten na vinden van 18 spermasporen

Algemeen
Afbeelding
(Foto: pixabay)

Het Haags Economisch Interventie Team (HEIT) heeft gisteren, donderdag 26 januari, een integrale controle uitgevoerd bij een massagesalon in Laak. Na het vinden van 18 spermasporen is besloten de salon te sluiten.

De massagesalon in Laak waar de controle plaatsvond, biedt op papier alleen massages aan. Er waren echter signalen dat er ook seksuele handelingen tegen betaling plaatsvinden, en daar heeft de salon geen vergunning voor. HEIT voerde de integrale controle uit in samenwerking met de forensische opsporing van de politie. Bij de controle werden in de salon 18 spermasporen aangetroffen.

Mensenhandel

In het HEIT werken verschillende organisaties samen om ondermijnende en criminele bedrijven en misstanden in de prostitutie aan te pakken. De controle maakt onderdeel uit van een grotere aanpak van het HEIT binnen de niet vergunde prostitutiebranche. De controles kunnen zicht geven op de aard en omvang van mensenhandel en maken het signaleren van misstanden in de branche mogelijk. Daarbij kan er ook direct passende hulpverlening worden aangeboden aan eventuele slachtoffers. 

Duidelijke signalen

“Vandaag zagen we duidelijke signalen van onvergunde prostitutie. We wachten het verdere onderzoek af en zullen dan bezien of hier daadwerkelijk sprake van is. In dat geval is het belangrijk dat de betreffende ondernemers, als zij door willen gaan met het verlenen van deze diensten, een vergunning aanvragen. Op die manier kan dan ook het juiste toezicht plaatsvinden”, aldus één van de toezichthouders die aanwezig was bij de controle. 

Meerdere controles in het land

Naast de controle in Den Haag vond er ook een controle plaats gericht op arbeidsuitbuiting in de regio Amstelland en één in de regio Rotterdam in verband met het vermoeden op onvergunde prostitutie. In Amstelland werd veel informatie opgehaald bij 8 bedrijven op en rondom het veilingterrein van Aalsmeer en Uithoorn. Hierdoor is beter inzicht verkregen in het fenomeen uitzendbureaus in relatie tot kwetsbare personen, veelal van niet Nederlandse afkomst. De verkregen informatie draagt bij aan de aanpak om arbeidsmigranten beter te beschermen tegen uitbuiting en ongezonde werk- en leefomstandigheden. In Schiedam trof men twee onvergunde seksinrichtingen aan. De panden zijn op last van de burgemeester met spoed gesloten. Elders in de Rotterdamse regio werd tijdens een controle eveneens onvergunde prostitutie geconstateerd. De betreffende gemeente is hiervan in kennis gesteld. Hulpverlening en een handhavingstraject worden opgestart.

Melden

Om dergelijke misstanden aan te pakken is het van belang dat de instanties signalen ontvangen. Daar kan iedereen een rol in spelen. Heeft u het vermoeden dat er iets niet klopt of denkt u dat er ergens een vorm van uitbuiting plaatsvindt? bel dan de politie op 0900-8844. Wenst u anoniem te blijven? Meld dan bij Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000. Of ga naar www.meldmisdaadanoniem.nl.