Buitenlandse studenten krijgen voortaan in Den Haag meteen BSN mee

Algemeen
De Luxemburgse student Filipe voltooit onder het toeziend oog van wethouder Kavita Parhudayal zijn registratie in Den Haag.
De Luxemburgse student Filipe voltooit onder het toeziend oog van wethouder Kavita Parhudayal zijn registratie in Den Haag. (Foto: Henriette Guest)

Online je aanvraag doen en gegevens verstrekken en dan op elke gewenste doordeweekse dag je gezicht laten zien, je registratie voltooien en meteen je BSN-nummer mee krijgen: die service biedt de gemeente Den Haag sinds vandaag, dinsdag 31 januari, aan buitenlandse studenten.

Alle buitenlandse studenten die vier maanden of langer in Den Haag verblijven, moeten zich bij de gemeente inschrijven. Zij worden dan net als alle andere inwoners van de stad geregistreerd in de Basisregistratie Personen (BRP). Na te zijn ingeschreven, krijgen de studenten dankzij de nieuwe werkwijze meteen een burgerservicenummer. Dit BSN is belangrijk voor studenten die een zorgverzekering moeten afsluiten, een bankrekening willen openen, een Nederlands mobiel telefoonnummer of huurtoeslag willen aanvragen, of bijvoorbeeld een bijbaantje zoeken.

Overzichtelijker en toegankelijker

”Met de introductie van het nieuwe afsprakensysteem hebben we de volgende stap gezet in de verdere verbetering van onze dienstverlening”, zegt wethouder Kavita Parbhudayal van Werk, Wijken en Dienstverlening. Vanmorgen begeleidde zij Filipe uit Luxemburg, die als eerste buitenlandse student meteen zijn BSN meekreeg. “Het aanmeldproces voor buitenlandse studenten is nu een stuk overzichtelijker en toegankelijker. Eerder moesten nieuwe studenten zich op een vaste datum melden bij de gemeente en werden hun inschrijvingen pas op een later moment verwerkt. Het kon dan wel eens zes weken duren voordat de student was ingeschreven. De nieuwe werkwijze is aanmerkelijk sneller en klantvriendelijker.”

Website en gids

De website van The Hague International Centre (THIC) biedt nog veel meer mogelijkheden voor buitenlandse studenten. Zo krijgen alle studenten een speciale Student Guide (gids) met alle benodigde informatie over praktische zaken, rechten en plichten, maar ook met tips over alles wat tijdens de start van het verblijf in Den Haag relevant is. Op de website kunnen studenten ook informatie vinden over de regio, wonen, werken en studeren, en uiteraard over evenementen in Den Haag.