Gevluchte Oekraïense dansers geven in Korzo een benefietvoorstelling

Cultuur
Detiuchenko en Rakitina ontvluchtten vorig jaar hun thuisbasis Kyiv
Detiuchenko en Rakitina ontvluchtten vorig jaar hun thuisbasis Kyiv (Foto: pr)

De gevluchte Oekraïense dansers Veronika Rakitina en Vlad Detiuchenko geven op dinsdag 21 maart een benefietvoorstelling in Korzo. Ze willen daarmee geld ophalen voor ambulances en medicijnen.

Detiuchenko en Rakitina ontvluchtten vorig jaar hun thuisbasis Kyiv en kwamen terecht in Den Haag. Vlad Detiuchenko  en Veronika Rakitina waren professionele dansers in Kyiv. De twee ontmoetten elkaar toen Detiuchenko een choreografie voor het Kyiv Opera Ballet maakte. In Nederland willen ze iets doen voor hun land. Daarom benaderden zij Korzo om een benefietvoorstelling op te zetten. “Ik ben geen soldaat, maar ik wil vechten voor de vrijheid van mijn land”, zo zegt Detiuchenko. “Ik geloof dat kunst daar een rol in kan spelen.”

Zeilen van Vrijheid

Met de benefietvoorstelling hopen Detiuchenko en Rakitina geld op te halen voor de stichting Zeilen van Vrijheid. Deze stichting doet er alles aan om ambulances en medicijnen te vervoeren naar de plekken waar ze het hardst nodig zijn. Ook zet Zeilen van Vrijheid zich in om pick-up trucks, generatoren en fietsen naar Oekraïne te transporteren. Tijdens de voorstelling zullen Detiuchenko en Rakitina eigen werk dansen. Daarnaast danst Korzo-huismaker Rutkay Özpinar een solo, toont Maciej Kuzminksi een première van zijn stuk Resistance Movement en spreekt een vertegenwoordiging van de Oekraïense ambassade in Den Haag over de noodzaak van humanitaire hulp.

Kaartverkoop

Meer over het programma en de kaartverkoop op korzo.nl. De kaartverkoop is nu gestart.