Zes keer de Alpe d’Huez omhoog voor Lex

Algemeen
Choon, Remko, Ron, Alex, Carolien en Lex gaan dit jaar weer meedoen aan Alpe d'huzes, gemotiveerder dan ooit.
Choon, Remko, Ron, Alex, Carolien en Lex gaan dit jaar weer meedoen aan Alpe d'huzes, gemotiveerder dan ooit. (Foto: Rodi Media/MB)

DIJK EN WAARD - Drie jaar geleden gingen ze de uitdaging ook aan, toen nog als Team Groot 2.0, om de berg de Alpe d’Huez te beklimmen voor het KWF. Vanavond zitten ze bij elkaar aan tafel, thuis bij Carolien Visser- Groot. In het midden de nieuwe naamgever van hun team, dit keer is dat Team Lex Jongewaard.

Carolien Visser-Groot vertelt: “Op de Alpe d’Huez worden mensen herdacht die ons zijn ontvallen, waaronder mijn vader, Rein Groot. Hij was jarenlang motorvrijwilliger tijdens de Alpe d’HuZes en we herdenken hem ook dit jaar weer hoor, zijn foto gaat elke keer mee. Maar deze keer fietsen we met onze vriend Lex als hoofdpersoon van onze missie.”

Dubbel pech voor Lex

Lex zit er zelf bij, uiterlijk vrij onbewogen. Terwijl hij in 2019 nog als onderdeel van Team Groot de berg op fietste, twee keer maar liefst, is hij nu de naamgever van het team. Lex kreeg in juni 2021 de schrik van zijn leven toen er acute leukemie bij hem werd vastgesteld. Terwijl hij enkele jaren daarvoor ook al met hetzelfde bijltje had gehakt. Ongelooflijk. “Voor de tweede keer ziek. Vette pech, en ik heb het erg zwaar gehad. Maar de laatste maanden gaat het behoorlijk goed. Ik ben gedreven om weer helemaal beter te worden. En het ziet er goed uit. Tot dusver.” Want met kanker weet je het tenslotte nooit. Hij fietst daarom ook voor zichzelf die berg op, voor de uitdaging en de ervaring. Maar niet met allerlei emoties in zijn lijf, volgens hem houdt hij het wel droog daarboven. “Laura zal daar wel anders over denken”, zegt Carolien. Lex’ vrouw Laura fietst dit jaar ook mee, voor het eerst. “Ja, die zal wel met natte wangen boven aankomen”, beaamt Lex lachend.

Overtreffende trap

Ron Bart beklom de berg in 2019 maar liefst vier keer en bezwoer dat ie er nu wel klaar mee was. “Maar toen mijn vriend Lex ziek werd moest ik wel weer meedoen.” Ook Remko Abbes, Choon Muda, Arjan en Heleen de Grauw en dochter Carlijn, Richard Bulsing, Alex Bruijnzeel, Maurice Bulsing en Dorien Groot gaan dit jaar weer mee, net als in 2019. Vanwege corona kon het twee jaar niet, maar dit jaar is de vriendengroep gemotiveerder dan ooit. De vorige keer heeft Team Groot 2.0 prachtige prestaties neergezet op de berg: Lex Jongewaard is twee keer omhoog geweest, Remko Abbes vier keer, Choon Muda drie, Jeroen van Aken drie, Alex Bruijnzeel zes, Maurice Bulsing zes en Carolien zelf ook maar liefst zes keer! “Deze keer gaan we dat overtreffen, toch mannen?”, lacht ze.

De magie van de berg

Wat is toch de magie van dit evenement? Choon Muda laat een foto zien op zijn telefoon en vertelt: “De Alpe d’Huez heeft 21 bochten, is 13 kilometer lang, gemiddelde stijgingspercentage is 10%, je klimt van 722 meter naar 1860 meter. Het is allemaal niet niks. Maar we zeuren niet, want wij kunnen dat. Al is het maar één keer die berg omhoog. Er zijn genoeg mensen die dit niet kunnen omdat ze ziek zijn. Wij hebben het één dag zwaar, maar de mensen die ziek zijn hebben het 365 dagen per jaar zwaar.” Hij komt ze bijna dagelijks tegen, in zijn fysiotherapiepraktijk, waar mensen met kanker revalideren na een behandeltraject. “Maar eigenlijk kennen we allemaal wel iemand die strijdt, heeft gestreden, of de strijd op heeft moeten geven.”

In je eigen bubbel omhoog

Remko beschrijft de sfeer van de Alpe d’Huzes. “Vooral ‘s morgens vroeg, als je voor de eerste keer de berg opgaat is het nog helemaal donker en stil. Maar je ziet wel overal de lichtjes van de vele kaarsjes die door nabestaanden of familieleden van strijders zijn aangestoken. Dat is een magisch moment.” Zodra de dag vordert wordt het allemaal wat hysterischer. Carolien vertelt: “Dan staan overal supporters langs de weg, ergens worden pannenkoeken gebakken voor de deelnemers, weer ergens anders wordt muziek gemaakt. Je ziet overal spandoeken hangen met foto’s van mensen erop die worden herdacht, soms zelfs van kinderen. En ook op de weg staan allerlei teksten geschreven, en namen. Je fietst dan echt in je eigen bubbel naar boven, je bent met je gedachten bij jezelf. Het is namelijk ook echt heel pittig. Het is zo steil, als je je benen stil houdt ga je achteruit.” “Maar iedereen haalt de top”, zegt Lex. “Je ziet soms mannen van 150 kilo, oudere mensen, kinderen, mensen die op fietsen rijden waarvan je denkt: hoe dan? Maar de vele supporters zorgen er wel voor dat iedereen naar boven komt. Als je het zelf niet redt, dan word je gewoon geduwd. Dat is fantastisch.”

Feest/ veilingavond in De Roode Leeuw

Het team van 2019 haalde 40.000 euro op, maar dit ging niet vanzelf. Er werden veel acties ondernomen om geld op te halen. Zo bakte Carolien maar liefst 500 cakes. “Dat doe ik dit jaar niet hoor! Behalve als mensen er geld voor over hebben, dan bak ik ze graag haha. Alex moeder heeft dit van me overgenomen. Die heeft al voor 1000 euro aan cakes gebakken inmiddels. Dit jaar zijn er weer diverse acties om geld in te zamelen, met als een van de hoogtepunten de feest/veilingavond op zaterdag 9 april in de Roode Leeuw. “Een avond met muziek en veel gezelligheid, en een veiling waar we heel veel geld op hopen te halen. Mark Kroon van De Roode Leeuw faciliteert de avond, zorgt voor de dj en van elke verkochte consumptie gaat 10% naar team Lex Jongewaard”, vertelt Ron. Hoofditem is een weekend de nieuwste Volvo rijden, aangeboden door autobedrijf Ton van Kuyk. Maar ook een weekend een gloednieuwe camper rijden is een veilingitem, een handbal lidmaatschap en vele cadeaubonnen, en etenswaren en wijn. Choon en Remko zijn zo’n beetje alle Langedijker ondernemers af geweest voor een veilingitem en vrijwel iedereen deed mee.

“We hopen natuurlijk het bedrag van vorig jaar te overtreffen. Voor Lex, en voor al die anderen, zodat er een dag komt dat er niemand meer doodgaat aan kanker. Wij gaan er voor!”

Wil je Team Lex Jongewaard sponsoren? Kom naar de feest/veiling avond op 9 april, of doe een donatie op https://www.opgevenisgeenoptie.nl/fundraisers/TeamLex