Jacques en Afra Schavemaker hangen de dansschoenen aan de wilgen

Algemeen
Het bekende echtpaar Schavemaker stopt met dansles geven.
Het bekende echtpaar Schavemaker stopt met dansles geven. (Foto: aangeleverd)

NOORD-SCHARWOUDE - Jacques en Afra Schavemaker hebben besloten met hun activiteiten als dansleraar/ danslerares aan de Dorpsstraat in Noord-Scharwoude te gaan stoppen. Na 56 jaar op de dansvloer te hebben gestaan, is het nu tijd om andere leuke dingen te gaan doen.

Dansles was vroeger erg populair omdat het een begin was van het uitgangsleven, van hoofdzakelijk de jeugd. Dansles was meestal het eerste sigaretje, het eerste biertje en het eerste vriendje of vriendinnetje. Verschillende huwelijken zijn hieruit voortgekomen. Omdat de locatie waarin vroeger lesgegeven werd veelal bezet was voor andere activiteiten en daardoor uitgeweken moest worden naar andere locaties, werd er uitgekeken naar een eigen locatie.

“Die werd in 1980 gevonden in Het Behouden Huis in Oudkarspel”, vertelt Jacques. “Daar kwam de voormalige gymzaal vrij, die samen met familie, vrienden en vrijwilligers van Het Behouden Huis werd omgetoverd tot een mooie zaal. We hebben er jaren met plezier lesgegeven.”

Afra vult aan: “Inmiddels waren onze kinderen Amanda, Nicole en Jacco geboren en die gingen al jong mee naar de school. In 2000 kwam de dansschool van Marieke Hendriks aan de Dorpsstraat 510 te koop en hebben we deze in 2001 aangekocht. Doordat de kinderen ook al begonnen waren met lesgeven, was dit een mooie zet.”

Maar na een aantal jaar werd de animo om te gaan dansen voor de jeugd steeds minder. Het was niet langer ‘onderdeel van de opvoeding’ en vanuit de overheid mochten ze geen biertje meer drinken, later ook niet meer binnen roken; dus ook de gezelligheid verdween voor deze groep. “De groep oudere leerlingen daarentegen groeide wel en is constant gebleven. Stijldansen, Zumba en Latin solo zijn de dansen die nog steeds met veel plezier gelest worden.”

De coronajaren hebben de dansschool grotendeels de das omgedaan. “Daarbij opgeteld de aflopende populariteit van het stijldansen hebben ons doen besluiten om deze stap te zetten. De kinderen gaan door met de danslessen, maar de huidige locatie krijgt een andere bestemming. We vinden het fijn dat het pand niet gesloopt wordt, dus het dorpsgezicht blijft. Wij hebben er een prachtige tijd gehad en heel veel lieve mensen ontmoet, maar wij hangen onze dansschoenen aan de wilgen!”